Hlavní obsah

Sloni na Srí Lance se budou mít lépe. Opilci se na nich už nesvezou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Srí Lance vstoupila v platnost série opatření na ochranu domestikovaných slonů. Napříště už třeba nebude možné na slona nasednout a jet na něm pod vlivem alkoholu, napsala agentura AFP. Mezi nová opatření patří dále požadavek, aby se sloni mohli koupat alespoň dvě a půl hodiny denně a podstoupili dvakrát do roka zdravotní prohlídku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vedle toho, že se sloni v tomto ostrovním státě používají na práci, vlastní je nemálo bohatých Srílančanů, včetně mnichů, kteří tak deklarují svůj společenský status. Stížnosti na špatné zacházení s těmito zvířaty a na jejich týrání jsou časté.

Podle nových pravidel nebude možné k práci nasazovat slůňata a oddělovat je od matek. Mláďata se nesmějí používat ani při tradičních průvodech. Sloni se mohou napříště objevovat pouze ve filmech natáčených pro vládu a pod přísným veterinárním dohledem.

Po stovkách kilometrů pochodu míří stádo slonů konečně domů

Koktejl

Mahutové neboli strážci slonů, tedy jejich "řidiči", nemohou při práci se zvířaty pít alkohol ani brát drogy. V případě závažného porušení nových pravidel hrozí konfiskace zvířete a až tříletý trest odnětí svobody.

Na Srí Lance žije asi 200 domestikovaných slonů a 7500 dalších ve volné přírodě. Odchyt volně žijících slonů je zakázán, ale stíhání za tento přečin je vzácné. Ochránci práv zvířat odhadují, že za posledních 15 let bylo z národních parků ukradeno za účelem domestikace více než 40 slůňat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám