Hlavní obsah

Sloni mají šestý prst, slouží jako podpatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tři sta let si zoologové lámali hlavu nad tím, co mají sloni za zvláštní kostní útvar vzadu na chodidle. Teď je jasné, že je to šestý prst, který pomáhá podpírat obří váhu těchto chobotnatců jako podpatek na dámském střevíčku. Na prvních pěti prstech totiž našlapují tito monstrózní savci jako baletky na špičkách.

Foto: Profimedia.cz

Šestý sloní prst je záhadou už staletí.

Článek

Archaický prstní článek se vyvinul na chodidle sloních předků už před 40 milióny lety, kdy začala tato zvířata nabírat enormních rozměrů.

„Je to obrovské mystérium, které se datuje od roku 1706, kdy byl pitván první slon skotským chirurgem,“ tvrdí profesor John Hutchinson z Royal Veterinary College.

Hutchinsonův tým zkoumal chodidlo slonů prostřednictvím chromatografického skenování, histologických analýz, pitvy a elektronové mikroskopie. A výsledky jsou prý jasné – pro zoology dosud podivný útvar je šestým prstem.

Podobný „šestý“ prst mají i pandy, pomáhá jim uchopovat bambus. Podle britských zoologů jsou sloni dalšími savci, kteří mají prstů šest. Pandy však mají tento prst jen na předních chodidlech, zatímco sloni na všech čtyřech a slouží u nich jako jakýsi podpatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám