Hlavní obsah

Skotské městečko po 200 letech zastavilo na noc zvonkohru. Stovky místních lidí se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beith

Nevšední spor řeší v těchto dnech obyvatelé skotského městečka Beith jihozápadně od Glasgowa. Hádají se, zda má kostelní zvonkohra odbíjet čas i v noci každou hodinu, nebo pouze přes den.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po dobu více než 200 let, co svatostánek stojí, hlaholil zvon v šedesátiminutových odstupech bez ohledu na denní dobu. Nedávno si ale na noční zvonění začali někteří obyvatelé stěžovat.

Obrátili se na místní radu pro ochranu životního prostředí s tím, že zvon ruší jejich spánek. Církev jim vyhověla a v době mezi jedenáctou hodinou večerní a sedmou ranní vyzvánění zastavila.

To se ale nelíbilo tradicionalistům, kteří začali poukazovat na to, že konec nočního vyzvánění „narušil smysl pro sounáležitost a identitu“ obyvatel šestitisícového Beithu. Spustili proto petici za obnovení letitého zvyku, přičemž do čela iniciativy se postavil muž, který už 23 let žije v těsném sousedství kostela postaveného v roce 1810.

„Odbíjející hodiny jsou více než pouhá časomíra. Slouží i jako slyšitelné spojení s naší historií a dědictvím,“ řekl zpravodajskému serveru BBC Bryan McWilliams, iniciátor petice, pod níž se podepsalo už 900 lidí.

„Chápeme, že pohodlí každého z nás je důležité,“ dodal s tím, že nepohodlí některých jedinců by však nemělo převážit nad tradicí, kterou mnozí milují a která je v místní komunitě zakořeněná po generace.

Podle McWilliamse lidé často vyprávějí příběhy, jak se celý život na kostelní zvonkohru spoléhali. „Když si jako děti hráli na ulici, věděli, kdy je čas jít domů. A řídili se jí i během výpadků elektrického proudu,“ uvedl dále.

Unikátní zvonohra ve Křtinách opět hraje koledy

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám