Hlavní obsah

Unikátní zvonohra ve Křtinách opět hraje koledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší zvonohra na Moravě, která je součástí chrámu Jména Panny Marie ve Křtinách na Blanensku, opět hraje koledy. Tvoří ji 33 zvonů, z nichž největší váží 364 kilogramů a naopak nejmenší 5,9 kilogramu.

Foto: farnost Křtiny

Křtinskou zvonohru tvoří 33 zvonů.

Článek

Dvacetiminutový blok koled hraje vždy ve středu a v sobotu od 18:06 a v neděli od 12:06. Od Štědrého dne pak bude až do Silvestra hrát dvakrát denně, a to vždy krátce po poledni a večer. Zájem o ni je velký nejen mezi věřícími, ale také turisty.

Zvonohra je umístěna ve venkovní klenuté chodbě barokního chrámu, který vybudoval slavný barokní stavitel Jan Blažej Santini. Jde o největší volně stojící zvonohru ve střední Evropě. „Není třeba za ní šplhat na kostelní či radniční věž. Příchozí mají zvony na dotyk,“ řekl Právu křtinský kněz Jan Lajčák. Zvonohra je ovládána přes počítač a přehrává přes sto melodií.

„Když zvony začnou hrát, má to svoji jedinečnou atmosféru. Koledy se nesou celým údolím. Někdy je lepší si je vychutnat zpovzdálí a pak si zvony prohlédnout. Je to jak na diskotéce. Každý přece ví, že hudbu si těsně z reproduktoru nikdo nevychutná,“ dodal s úsměvem kněz.

Po poledni a večer

Nápad vytvořit zvonohru vznikl po druhé světové válce. Věřící tehdy pořídili dva zvony, byly však zabaveny. V roce 2002 se ale k nápadu vrátili. Tehdejší křtinský děkan Tomáš Prnka s farníky získali sponzory, kteří uhradili výrobu zvonů u Petra Rudolfa Manouška. Děkana, který před lety zemřel, připomíná zvon Tomáš, který je součástí zařízení.

Zvony vyhrávají vždy šest minut po poledni nebo po 18. hodině. „Až odzvoní hlavní chrámové zvony, nastane minuta ticha a poté začnou vyhrávat koledy. Je to takové symbolické připomenutí toho, že vše má svůj řád,“ zdůraznil duchovní.

Křtinský chrám je jedním z nejvýznamnějších poutních míst na Moravě. Stojí prý na místě, na němž křtili první věřící sv. Cyril a Metoděj. Místo pak bylo označováno latinsky jako vallis baptismi neboli údolí křtu. Postupně se přetavilo do názvu Křtiny.

Roudnický klášter se dočkal, bude národní kulturní památkou

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám