Hlavní obsah

Sisa Sklovská se vrhla na skládání

Právo, Zuzana Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sisa Sklovská (38) je nejen zpěvačka s vynikajícím hlasem, která zvládá různé hudební žánry, ale vrhla se i na skladatelskou dráhu. Napsala hudbu ke třem písničkám právě vycházejícího alba Viem, čo chcem.

Foto: Evžen Tošenovský

Budky pro rorýse na budově Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Článek

"Čím jsem se inspirovala? Hudba, ta je ve mně. Prostě měla jsem nápad, sedla jsem si ve studiu a napsala," říká.

Není žánru, který by ji oslovoval více či méně. "Záleží na tom, komu zpívám a kde zpívám. Jak v zahraničí, tak u nás." Každá země má jinou muziku i způsob interpretace.

"Když jsem měla koncert v Egyptě, na generálce jsem se zeptala člověka, který mě zvučil, na jejich největší hit. Text mi nadiktoval foneticky v arabštině. Půjčil mi CD, já naposlouchala muziku. Moc mi nevěřil, že to zazpívám."

Naštěstí má Sisa dobrou paměť na melodii. "Ta jejich není zrovna lehká." Sisa posluchačům na koncertě oznámila, že se jim pokusí zazpívat jejich hit. Všichni byli zvědaví. Neřekla totiž jaký. A začala zpívat. "Pocit, co jsem tam zažila, je něco úžasného. Po chvilce se těch dva a půl tisíce lidí ke mně přidalo a zpívalo se mnou až do konce," poznamenává s nadšením.

Jeden vinař na jižní Moravě si ji tak oblíbil, že už několik let stráží soudek se Sisovicí. A nikomu z něj nedá ochutnat s tím, že to je pro Sisu. Ona ji vozí jako dárek svým přátelům.

"Je to slivovice říznutá meruňkami," prozrazuje zpěvačka, která si po vzoru zahraničních celebrit nechala v Praze pojistit své tělo na dva milióny korun. "Hlas mi bohužel u nás žádná pojišťovna nepojistí a v zahraničí je to příliš drahé," dodává.

Boty ze všech koutů světa

Sisa je proslulá i svým netradičním koníčkem - sbíráním bot. Nemá je snad jen z Indonésie a Thajska. Tam neměli její velikost.

Zato z Thajska má šaty. "Když jsem tam byla poprvé, viděla jsem jedny, které se mi líbily. Ale byly moc krátké. Obchodnice mi navrhly, že mi je ušijí. Kdy prý znovu přijdu? Tenkrát jsem se v městě zdržela jen krátce. Tak jsem jim řekla, že možná za rok."

Shodou okolností ji tam opravdu za rok opět cesty zavály. Šaty pro ni byly připravené. "Tenkrát si mě vyfotili a snímek pověsili na zeď. Že jsem tak vysoká. Všechny holky i kluci mi byli po pás," vypráví 176 centimetrů vysoká zpěvačka.

Přiznává, že přehled o počtu párů svých bot nemá. Vždycky doma objeví nějaké, na něž zapomněla. "A o to větší je překvapení," směje se s tím, že vlastní všechny možné barvy bot. Je totiž zastáncem toho, že jakou barvu mají šaty, takovou by měly mít i boty. "Nerada vidím, když nějaká dáma má červené šaty a k tomu černé boty."

Lidé často odhadují, že majetek v botníku přišel Sisu už na hodně velké peníze. "Ale to je omyl. Nejvíc nakupuji při cestách do USA. Tam už moji známí vědí, kam mě mají zavést. Je tam obrovský výběr bot, kde by mohl člověk strávit celý den a vybírat," konstatuje s nadšením zpěvačka.

Je kočičí máma

Několikrát do týdne se Sisa přesunuje z Bratislavy do Prahy a zpět. "Zvládám to díky dobrému autu a tomu, že do Bratislavy vede dálnice," konstatuje skromně.

"Potřebuji velké auto, protože vozím s sebou i své dvě kočky." Jednu dostala před devíti lety k narozeninám na Slovensku a druhou našla na ulici v pražských Střešovicích. Byly jí asi tři měsíce a někdo ji vyhodil. "Ještě mám třetího kocoura. V Kalifornii. Je můj už skoro rok. Je z útulku," podotýká Sisa. Zatím jí ho hlídá kamarádka.

Kocoura si původně chtěla přivézt domů. Už byly vyřízené všechny papíry nutné pro převoz. Bohužel ale letěli aerolinkami, které se na poslední chvíli rozhodly nebrat zvířata na palubu letadla.

"Momentálně se do našeho domu nastěhoval nový pes. Žárlivé kočky mu dokážou znepříjemnit život. Chudák štěňátko se jich strašně bojí. Kočky mu připadají jako dravé šelmy," říká Sisa Sklovska, která nezapře, že je takovou kočičí mámou.

Na vlastní rodinu má ale podle svých slov ještě čas. "Počítám s ní. Až ale bude, chtěla bych si dítě vychovat sama. Ne že bych ho nechávala doma s chůvou nebo vláčela společně s kočkami z Prahy do Bratislavy a zpět."

Reklama

Související články

Kocour Sisy Sklovské děsí turisty

Zpěvačka Sisa Sklovská prý byla v minulém životě kočkou. Miluje je a dokonale si s nimi rozumí. Se svými chlupatými mazlíčky Miňou a Montym cestuje po celém...

Výběr článků

Načítám