Hlavní obsah

Sevilla jako první na světě začne pojmenovávat vlny horka, třetí bude Václav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská Sevilla se stane prvním městem na světě, které začne pojmenovávat vlny horka a třídit je podle závažnosti. Učiní tak v rámci projektu, který má zkoumat, jak nejlépe přizpůsobit městské prostředí na vlny veder, uvedla agentura Reuters. Město projekt ohlásilo pár dní poté, co velkou část španělského území zasáhla vlna mimořádného tepla, kterou meteorologové označili za předčasnou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V rámci projektu budou meteorologové a úřady třídit vlny horka do tří kategorií. Každá pak dostane jméno, jak je to například zvykem u tropických bouří a hurikánů. S pojmenováním se začne od konce abecedy a první na řadě budou jména Zoe, Yago a Wenceslao, což je španělský ekvivalent českého Václav.

„Budeme prvním městem na světě, které udělá tento krok, jenž nám umožní naplánovat a přijmout opatření, když takové počasí nastane,“ uvedl starosta Sevilly Antonio Muňoz. Město se nachází v údolí řeky Guadalquivir, jež patří mezi španělské oblasti, které během léta zaznamenávají nejvyšší teploty.

Vedro zlomilo rekord, teploměry ukázaly zatím nejvyšší červnovou teplotu

Domácí

Projekt má městu pomoci se lépe připravit na období, kdy budou panovat vysoké teploty. Shromážděná data mají také pomoci upřesnit a uspíšit předpovědi o tom, kdy budou horka panovat. Podle meteorologů úřady i obyvatelé mají sklon podceňovat nebezpečí veder ve srovnání s dalšími extrémními projevy počasí. Vysoké teploty však mohou výrazně oslabit lidský organismus a nebezpečí hrozí řadě rizikových skupin, od seniorů po malé děti či bezdomovce.

Jak přežít vlnu veder i bez klimatizace

Zdraví

Během vlny horka v roce 2003 zaznamenaly výrazně větší počet úmrtí v letních měsících například Francie či Itálie. Podle odborníků by úřady měly vypracovat opatření, která ohrožené skupiny ochrání, například síť veřejných míst s klimatizací, jako jsou nákupní centra, knihovny či školy, kam se mohou během horkého dne uchýlit.

Reklama

Výběr článků

Načítám