Hlavní obsah

Šest hodin letu protrpěl v bolestech. Při turbulencích si zlomil nohu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než šest hodin letu musel protrpět v silných bolestech 47letý německý turista, když si během cesty z indonéského ostrova Bali do novozélandského Aucklandu při náhlých turbulencích komplikovaně zlomil nohu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muž se před 13 lety i s partnerkou vystěhoval na Bali a minulý týden spolu cestovali na téměř měsíční dovolenou na Nový Zéland. Sedmihodinový let byl pro ně ale cokoli, jen ne klidný.

Asi půl hodiny po vzletu z balijského Denpasaru, kdy už cestující neměli povinnost být připoutaní, se Boeing 787-9 společnosti Air New Zealand zcela nečekaně dostal do silných turbulencí. Naneštěstí muž těsně předtím navštívil palubní toaletu.

Jakmile uslyšel hlášení o turbulencích, ihned se vydal ke své sedačce. Už k ní ale nestihl dojít, protože v jednu chvíli sebou letadlo škublo tak silně, že upadl a zlomil si na levé noze lýtkovou a holenní kost, informoval list The New Zealand Herald.

„Noha se mu v podstatě přelomila vejpůl,“ potvrdil později jeho známý, který jej i partnerku čekal na letišti.

Do konce letu v tu chvíli zbývalo šest a půl hodiny, ale muž byl nucen to přečkat. Protože na palubě nikdo neměl silnější lék proti bolestem, mohl své utrpení mírnit pouze paracetamolem.

Airbus stihly hororové turbulence. Cestující hlavou prorazili strop interiéru

Zahraniční

Posádka požádala některé cestující, aby uvolnili svá sedadla tak, aby si zraněný mohl pro zbytek letu lehnout. Jakmile turbulence polevily, kapitán vyšel z kokpitu a cestujícím se omlouval.

Když letadlo konečně přistálo, čekali na letišti záchranáři se sanitkou, která zraněného dopravila do nemocnice. „Na palubě letadla byl lékař, který pacienta ošetřil. Žádná další zranění nebyla naší posádce hlášena,“ řekl David Morgan ze společnosti Air New Zealand.

Podle letecké společnosti došlo k incidentu proto, že se letadlo dostalo do tzv. čistých turbulencí. Ty se vyskytují velmi náhle v bezoblačných oblastech a bývají velmi silné, takže dochází i k dramatickým propadům stroje až o několik letových hladin. Piloti je mohou z kokpitu jen velmi těžko předvídat.

Letecké trasy, na kterých vás nejpravděpodobněji postihnou turbulence

Cestování

Reklama

Související témata:
Zlomená noha

Výběr článků

Načítám