Hlavní obsah

Sedmileté holčičce rostou na těle chlupy jako dospělému muži

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čchung-čching

Sedmiletá čínská holčička Cchan Siungová nežije vesele jako jiné děti, protože trpí epilepsií a takzvaným idiopatickým hirsutismem. Její tělo bez zjevné příčiny nadměrně zarůstá silnými černými chlupy. Pravidelně si tak musí holit ruce, nohy, záda i části obličeje.

BEZ KOMENTÁŘE: Sedmiletá holčička se musí neustále holit, chlupy jí rostou rychleji než zvířatům srstVideo: kplr11.com

 
Článek

Cchan, která pochází z předměstí Čchung-čchingu, byla pro své okolí už od narození hádankou. Nikdo nedokázal vysvětlit, proč přišla na svět s tělem nepřirozeně porostlým chlupy.

Její rodina navštívila mnoho lékařů, až nakonec dostala odpověď na dětském oddělení nemocnice lékařské univerzity ve městě Čchung-čching. Diagnóza zněla epilepsie a silný idiopatický hirsutismus.

Zdlouhavé lékařské experimenty se pro celou rodinu staly zátěží, až se nakonec matka holčičky rozvedla a utekla. Otec naproti tomu těžce pracuje, aby rodinu uživil, znamená to ale, že je stále mimo domov. Přesto nevydělává dostatek peněz na živobytí a uhrazení účtů za léčebné výlohy.

Školní sbírka vynesla Cchan přes 100 tisíc

„Její rodiče se rozvedli, když jí byly čtyři roky. Matka se pak vrátila do rodného města v provincii Kuej-čou a nikdy už se nevrátila. Dokonce nezavolala ani nenapsala. Ve snaze vyhledat lékařskou pomoc jsme navštívili mnoho míst, ale marně. Utratili jsme mnoho peněz a teď jsme na mizině,“ uvedla pro čínská média babička malé Cchan Lien-chuej Wangová, která se o dívenku většinu času stará a také ji žiletkou zbavuje nepříjemných chlupů.

Hirsutismus

Hirsutismus je nadměrné ochlupení mužského typu u žen. Těla žen s touto poruchou jsou tak porostlá plně vyvinutým vlasem v intenzitě a oblastech, které jsou jinak vlastní mužům po pubertě. Mezi tato místa patří horní ret, brada, hrudník, záda, břicho, podbřišek, paže, stehna, lýtka, tedy lokality, které jsou citlivé na androgeny, tzv. mužské pohlavní hormony.

Léčba je dlouhodobá, užívají se především antiandrogeny, ženské hormony a další léky, záleží na příčině poruchy. V případě idiopatického hirsutismu je ale příčina neznámá.

K rychlému odstranění chlupů je pak nejúčinnější žiletka, depilace, laserové odstraňování chlupů, popřípadě odbarvování.

Cchan je zatím na základní škole, už nyní je ale lačná po vzdělání. Možná právě díky tomu v pátek vypsala škola sbírku. Na Mezinárodní den dětí se tak pro ni vybralo příjemných 31 721 jüanů (103 000 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám