Hlavní obsah

Salonní Máňa se vrací domů do Kunovic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvaačtyřiceti letech od svého prvního vzletu se vrací do rodných Kunovic letoun L-410 UVP-T s číslem 0731 zvaný Máňa, který do nedávna sloužil k výcviku vojenských pilotů v Centru leteckého výcviku státního podniku Lom Praha. Nyní jej čeká zasloužený odpočinek v kunovickém leteckém muzeu.

Foto: Petr Chládek, Právo

Cvičná Máňa L-410 při jednom ze svých posledních letů.

Článek

„Máme z toho letadla velkou radost. Čtyřistadesítky sice v muzeu už máme, včetně prvního prototypu, ale všechno jsou to starší verze. Varianta UVP nám ale dlouho chyběla. Máňa má i zajímavou historii, a navíc jde o letadlo v salonní úpravě. Rozšíří tak i naši kolekci VIP letadel, která máme v muzeu už čtyři,“ přiblížil ředitel Leteckého muzea v Kunovicích Martin Hrabec.

V současné době je letoun odstavený na letišti v Pardubicích, kde s ním v minulosti létali piloti tamního Centra leteckého výcviku coby organizační složky státního závodu letadel Lom Praha. Do Kunovic zamíří ve čtvrtek 7. března. A pro muzejníky to nyní znamená množství práce.

„Musíme odmontovat křídla a připravit celé letadlo po částech k jeho převozu, křídla zvlášť, trup zvlášť. Máňa už totiž není letuschopná. Takže ji budeme převážet po zemi,“ řekl Novinkám Hrabec. „Většina agregátů a letadlových celků je dobově prošlá a vyžadovala by provedení generální opravy a dílčích revizí,“ doplnil mluvčí Lom Praha Pavel Lang.

Foto: Letecké muzeum Kunovice, Právo

Salonní interiér letounu L-410 zvaného Máňa.

Demontáž by měla proběhnout bez problémů. Kunovičtí muzejníci už mají s prací na strojích L-410 dlouholeté zkušenosti. V tamní továrně totiž vyrábí tato letadla v různých obměnách už více než půl století. „Doufáme, že většinu prací zvládneme během víkendu. Máme tam ale pro jistotu časovou rezervu tak, abychom ve čtvrtek mohli vše najisto naložit a vyrazit,“ dodal Hrabec.

Kunovický výrobce Aircraft Industries dodá 17 letounů do Asie

Ekonomika

S následnou opětovnou montáží pak muzejníkům pomůže přímo výrobce, společnost Aircraft Industries, která jim poskytne zázemí i originální vybavení. „Je to pro nás velká pomoc. Pokud vše půjde dobře, letadlo by mělo být připravené na vystavení letos v létě,“ slíbil šéf leteckého muzea.

Poslední let L-410 v roce 2020

Lom Praha Leteckému muzeu v Kunovicích stroj zapůjčil na osm let. Smlouvu o zápůjčce muzejníci s vedením státního podniku podepsali v polovině února.

Máňu vyrobili zaměstnanci tehdejšího Letu Kunovice 25. listopadu 1981 a ještě v prosinci téhož roku si jej převzala československá armáda. V rámci ní sloužila Máňa na základně v Praze-Kbelích.

Foto: Petr Chládek, Právo

Kunovický letoun L-410 Máňa.

„Na konci osmdesátých let byl jakožto salonní stroj využíván pro přepravu zahraničních zbrojních inspektorů organizace KBSE, což byl předchůdce dnešní OBSE. V roce 2002 pak přesídlil k jednotce do Pardubic, kde si jej v roce 2004 převzalo nově vzniklé centrum leteckého výcviku,“ nastínil historii letounu Hrabec. „Posledního letu se Máňa dočkala 22. října 2020. Její celkový nálet je 7479 hodin a dohromady absolvovala 13 892 přistání,“ doplnil Lang.

Státní podnik Lom Praha i přes rozloučení s Máňou provozuje druhý kunovický stroj L-410. Ten v roce 2020 prošel rozsáhlou modernizací radionavigačního vybavení, která jej naplno posunula do digitálního věku, a dál slouží k výcviku vojenských dopravních letců.

Taktické letectvo počítá s nejmodernější verzí F-35. L-159 skončí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám