Hlavní obsah

S akrobatkami se při představení zřítila konstrukce. Teď dosáhly na miliardové odškodnění

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Měl to být jeden z vrcholů představení, místo toho téměř čtyři tisíce diváků v hrůze přihlíželo tomu, jak se osm akrobatek zavěšených na konstrukci v šestimetrové výšce zřítilo. Těžce zraněné ženy nyní dosáhly dohody s pořadatelem i majitelem budovy, kde se vystoupení konalo. Dostanou odškodné ve výši 52,5 milionu dolarů (1,1 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Akrobatický výstup nazývaný Lidský lustr (Human chandelier) byl v roce 2014 součástí vystoupení v aréně Dunkin 'Donuts Center v Providence, hlavním městě státu Rhode Island.

Akrobatky byly pověšeny za vlasy na speciální konstrukci. Sotva však spadl závěs zahalující konstrukci i zavěšené akrobatky, mohutná spona držící vše ve vzduchu praskla a ony se zřítily na zem. Všech osm žen bylo těžce zraněno, zranění utrpěl rovněž i jeden z vystupujících, který se v osudném okamžiku pohyboval pod konstrukcí.

V roce 2016 akrobatky zažalovaly pořadatele akce Ringling Brothers and Barnum & Bailey Circus a správce budovy kvůli zanedbání bezpečnosti. O čtyři roky později došlo k mimosoudnímu vyrovnání. Zraněné se dočkají odškodného ve výši 52,5 milionu dolarů (1,1 miliardy korun). Peníze vyplatí společnosti, u nichž byl provozovatel pojištěn.

Podle jejich právního zástupce Zacharyho Mandella konečně budou moci jeho klientky bez omezení pokračovat ve své léčbě. Většina z nich podle něj dodnes trpí závažnými zdravotními následky. Advokát však s o ohledem na lékařské tajemství odmítl specifikovat jakými.

Viktoriya Medeirosová na tiskové konferenci v roce 2014

Několik týdnů po nehodě vystoupilo několik akrobatek na tiskové konferenci v nemocnici. Měly šrouby v rukách a nohách, límce kolem krku a přijely na vozíčku.

„Učíme se znovu používat ruce a trávíme hodiny a hodiny na rehabilitacích. Doufáme, že se budeme moci vrátit k životu bez bolesti,“ uvedla tehdy bulharská akrobatka Viktoriya Medeirosová.

„Vždy nás rozesmutní fakt, že se již nikdy nebudeme moci vrátit k tomu, co chceme dělat a k práci, kterou milujeme,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám