Hlavní obsah

Rybářské kotvy táhly keporkaka ke dnu. Speciálnímu týmu se ho povedlo zachránit

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náročná operace na záchranu velryby uvězněné v rybářských sítích se uskutečnila toto úterý u břehů severní Kalifornie. Trvala přes osm hodin a zapojili se do ní lidé z řad dobrovolníků, rybářů, vědců a pobřežní stráže. Celá akce nakonec proběhla úspěšně a velryba podle odborníků přežije.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana velryby trvala téměř osm hodinVideo: National Oceanic and Atmospheric Administration, AP

 
Článek

Poprvé byl keporkak zamotaný do rybářských sítí spatřen minulý čtvrtek asi tři kilometry od břehu. V úterý už měla velryba velké problémy se nadechnout. Dvě z rybářských lan se jí zarývala do tlamy a minimálně v dalších šesti byla zamotaná. Kotvy rybářských sítí keporkaka pomalu stahovaly ke dnu.

Během celé akce, trvající osm hodin, museli záchranáři postupovat vůči vyčerpanému zvířeti extrémně opatrně, ale všechna lana se jim nakonec povedlo přeřezat a keporkak byl volný.

Předtím, než odplul, obkroužil pomalu čluny záchranářů. Lidé to brali jako poděkování za záchranu, byť důvod byl zřejmě jiný. „Šlo spíše o to, že si keporkak zkontroloval, zda nejsou v okolí žádní predátoři,“ uvedl šéf celého týmu Pieter Folkens.

Úřady nyní pátrají po rybářských lodích, v jejichž sítích keporkak uvázl. Letos šlo už o sedmý případ velryby zachycené do sítí v kalifornských vodách.

Reklama

Výběr článků

Načítám