Hlavní obsah

Rybáři zachránili velryby uvázlé v jejich sítích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebyl to pro skupinu rybářů z filipínské provincie Bataan v úterý 4. října jednoduchý lov. V sítích jim totiž uvázla dvojice kytovců. Několik rybářů naskákalo do vody a zvířata dokázalo vysvobodit.

Rybáři vyprostili velryby, které jim uvázly v sítíchVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Incident se odehrál ve vodách u přístavního města Mariveles. Nahrávka ukazuje, jak rybáři jednu z velryb menšího vzrůstu přetahují přes bóje sítě na volné moře.

Agentury neuvedly, o jakého kytovce se jedná, patrně však šlo o kogii Owenovu (latinsky Kogia sima), které se rovněž říká trpasličí vorvaň. Tento kytovec dorůstá délky 2 až 2,7 metru.

U Nového Zélandu uhynulo téměř 500 kulohlavců

Věda a školy

Jak uvedl jeden z rybářů, Joel Tabiano, muži velryby neosvobozovali čistě z dobroty srdce. „Museli jsme je pustit. Lovit kytovce je zakázané,“ řekl Tabiano.

Přesto k tomu, byť neúmyslně, dochází a rybářské sítě (zejména ty nelegální) jsou pro kytovce momentálně tím největším nebezpečím. Podle Mezinárodní velrybářské komise ročně uhyne v rybářských sítích odhadem na 300 tisíc kytovců.

Reklama

Související témata:
Kogie Owenova

Výběr článků

Načítám