Hlavní obsah

Rybář na Písecku zachránil zraněnou orlici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písecko

Rybář a myslivec Jaroslav Hronek zachránil v úterý samici orla mořského. Narazil na ni při procházce u svých rybníků poblíž Tálína na Písecku, byla promočená a na první pohled bylo patrné, že má poraněné křídlo.

Foto: Libor Šejna, Novinky

Jaroslav Hronek zachránil orlici mořskou.

Článek

Hronek okamžitě zavolal Liborovi Šejnovi ze Záchranné stanice živočichů Makov a podařilo se mu dravce, který je i dobrým běžcem, odchytit. Rekonvalescence však může trvat týdny.

„Známe se už dvacet let, takže mi zavolal a dával jsem mu instrukce po telefonu. Musel si dávat pozor hlavně na drápy a podařilo se mu orla odchytit. Zvládl to skvěle, když ji chytil do sítě nebo podběráku,“ sdělil Novinkám Šejna. Podle něho jsou dravci velmi dobrými běžci a orlice mohla utéct. „Proto jsem rád, že zavolal. Ze stanice je to na místo asi půl nebo tři čtvrtě hodiny, a to by mohl být už orel pryč,“ vysvětloval Šejna.

Foto: Libor Šejna, Novinky

Orlice podstoupila vyšetření na veterinární klinice v Písku.

Orlice už je v záchranné stanici a podstoupila vyšetření na veterinární klinice v Písku. „Má vícečetná poranění levého křídla, drobné poranění na nohou, když jí chybí jeden dráp. Naštěstí není křídlo zlomené,“ konstatoval Šejna.

Samice muflona se zotavuje po zásahu sekačkou

Domácí

Uzdravování může trvat i několik týdnů a pak by měla být vypuštěna zpátky do přírody. Ve stanici také zjistili, že samice seděla na vejcích. Na břichu neměla peří. „Bohužel jde o dospělou samici, která podle hnízdní nažiny již seděla na vajíčkách, její letošní hnízdění tak bohužel skončí neúspěšně,“ lituje záchranář.

Podle něho se orlice mohla zranit například při lovu. „Co může být příčinou poranění, se můžeme jen domnívat, nějaký náraz při lovu, poranění od jiného orla nebo cokoli jiného,“ přemítal Šejna.

Orlice byla značně vyhublá, nabídnutými pamlsky rozhodně nepohrdla. „Naštěstí hned snědla několik ryb. Držte jí palce, bude to potřebovat,“ vzkázal příznivcům stanice Šejna a Hronkovi za záchranu dravce poděkoval.

Čáp, kterému čelisťová past amputovala nohu, prohrál boj o život

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám