Hlavní obsah

Růže budou kvést modře

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Staletý sen všech šlechtitelů květin - modrá růže - se zřejmě brzy stane realitou. Američtí vědci čirou náhodou narazili na způsob, jak dát přirozenou blankytnou barvu květině, která sice kvete v nepřeberných odstínech od růžové přes červenou až po žlutou, nikdy ne však modře.

Foto: Stanislava Dvořáková

Barmanská show začíná! Jedna lahev, druhá lahev a než se kdo nadál, pohár tequily na pultě stál. Petr Hurta tak představil řadu triků svého umění.

Článek

Unikátní metodu objevili biochemikové Peter Guengerich a Elizabeth Gillamová z Vanderbiltovy univerzity v americkém Nashvillu při zcela nepěstitelských pokusech s léčbou Alzheimerovy nemoci.

Během zkoumání reakcí jater na chemoterapeutika izolovali enzym vynikající dosud neznámou schopností - pokud se setkal s živou bakterií, zbarvil ji na modro.

"Napadlo nás, že by se na tom dalo vydělat. Když totiž vložíme gen enzymu do květiny, zcela určitě ji obarvíme na modro," řekl Guengerich, který si nechal metodu patentovat a informoval o ní v posledním vydání odborného magazínu Journal of Medicinal Chemistry.

Tučný zisk

Reakce pěstitelů růží jsou ovšem smíšené. Někteří pohotově vypočítali, že by s modrými růžemi mohli vydělat asi pět procent ročního obratu trhu s růžemi, který činí v přepočtu 33 miliard korun.

Mluvčí britské Královské růžové společnosti se nechal slyšet, že novinka brzy zapadne. Zdroj britské Konzervativní strany nicméně žertem poznamenal, že by mohlo jít o nový symbol strany, který by vhodně konkuroval rudé růži labouristů.

Reklama

Související témata:

Související články

Běžným valentýnským dárkem je růže

V době, kdy duševně nemocný římský císař Klaudius II. dočasně zrušil manželství, protože ženaté muže nepovažoval za dobré válečníky, Valentýn tajně oddával...

Výběr článků

Načítám