Hlavní obsah

Ruský Sherlock? Šéf Vyšetřovacího výboru s lupou je terčem vtípků

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mocný šéf ruského Vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin se doma stal terčem vtípků poté, co se na internetu objevily fotografie, jak zkoumá důkazy zobrazené na notebooku velkou lupou, místo aby si fotografii na obrazovce zvětšil. S odkazem na ruská média o tom informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důvodem, proč se šéf ruské obdoby FBI stal terčem posměchu, je setkání s občany, které se odehrálo 13. března v Moskvě. Jeden z obyvatel si Bastrykinovi postěžoval na vyšetřování otcovy smrti před dvěma lety a přinesl si s sebou notebook s nahrávkami a fotografiemi z bezpečnostních kamer. Bastrykin vytáhl obří lupu a začal fotografie bedlivě studovat.

Fotografie šéfa výboru s lupou se záhy dostaly na internet a poté, co se uživatelé přesvědčili, že se nejedná o fotomontáž, vyrojila se okamžitě řada vtipů na Bastrykinovo konto. „Neutralizuje nebezpečné paprsky z tohoto cizáckého elektronického kalkulátoru,“ napsal jeden z uživatelů.

Řada lidí se dohadovala, co vlastně Bastrykin hledá. „Tebe na demonstraci,“ zněla jedna z odpovědí, další tipovali garáž, která není příliš drahá, či korupci v Rusku. Případ přivábil pozornost médií, včetně těch prokremelských. V anketě nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy zase lidé označili Bastrykinovu kauzu s lupou za větší než přejmenování kazašského hlavního města Astana na Nursultan. [celá zpráva]

Lupa je lepší než zoom, tvrdí úřad

Záhy s vysvětlením přispěchalo i tiskové oddělení vyšetřovacího výboru. Ovšem vysvětlení, že tradiční detektivní nástroje „jsou občas lepší v odhalování detailů než digitální zoom, jelikož zvětšené pixely mohou způsobit značné zkreslení“, narazilo na vyjádření expertů z oblasti optiky. Lupa totiž dělá to samé, zvětší pouze pixely.

„Alexandr Bastrykin je vždy pozorný vůči detailům, které mohou mít kardinální význam při hledání pravdy v kriminálním případu,“ dodal výbor.

„Optici často doporučují používat zvětšovací sklo místo brýlí, když například čtete drobné písmo, je možné, že pro Bastrykina je to takhle pohodlnější,“ vysvětloval ruskojazyčný rižský server Meduza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám