Hlavní obsah

Rus nedostal práci. Vzbudil prý dojem, že může být gay

Právo, doh

Rozruch na ruských sociálních sítích vyvolal způsob, jakým majitel obchodu se sportovní výživou v Omsku odmítl žadatele o práci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Uchazeč Eduard Myra byl odmítnut s tím, že svou „zženštilou mluvou a gesty“ stejně jako „až příliš úpravným a výrazným oblečením“ budí dojem, že „propaguje netradiční sexuální vztahy“, napsal server Lenta.ru.

Termín „netradiční sexuální vztah“ je v Rusku oblíbený eufemismus, který označuje homosexualitu. Podprahové sdělení tohoto pojmu posiluje názor, jako by homosexualita byla nějakým novým, z „tradice“ vybočujícím elementem.

„Nevím, jak bych mohl cokoli propagovat. Jediné, co mohlo někoho zmást, je to, že mám náušnici,“ řekl webu Meduza Myra, který se obrátil na soud.

Ten nyní majiteli obchodu Andreji Čistakovi nařídil zaplatit odškodné 30 tisíc rublů (zhruba 11 200 korun). Rozsudek je zatím nepravomocný.

Čistakov však odmítá, že by pochybil. „Naši zákazníci jsou tvrdí chlapi. Kdyby ho viděli, mohli by k němu být nepřátelští. Nebál jsem se jen o naši image, ale i o zdraví toho muže,“ řekl majitel obchodu listu Novaja Gazeta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám