Hlavní obsah

Rozzuřený hroch zaútočil na člun s turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté, kteří se na konci března vydali pozorovat hrochy na řece Chobe na hranici mezi Namibií a Botswanou, se během okamžiku ocitli ve velkém nebezpečí. Jeden ze samců se totiž rozběhl k loďce a snažil se ji poškodit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Záběry, na něž upozornil server Daily Mail, pocházejí již z 22. března letošního roku. Je na nich vidět řeka Chobe a ve vodě také skupina hrochů. V jednu chvíli se však jeden z nich rozběhne směrem k plavidlu a svou velkou tlamou se několikrát pokusí zakousnout do motoru.

Turisté na palubě pravděpodobně ani nestačili vyhodnotit, co se to vlastně děje, takže všichni zůstali v klidu a nikdo nezpanikařil. Snad jen kromě kapitána loďky, který se snažil okamžitě odjet, ale zatímco sledoval hrocha, podařilo se mu v mělké vodě narazit na dno, takže odjezd nebyl ani zdaleka tak svižný, jak bylo původně v plánu.

Asi chránil mládě

Na palubě byla v té době přítomna také pětapadesátiletá Jackie Bishoffová, jíž stejně jako dalším pasažérům dlouho nebylo jasné, proč hroch vlastně zaútočil. Loďka se totiž podle ní pohybovala v bezpečné vzdálenosti od hrochů, tedy tak, „jak to tu náš kapitán dělá již třináct let“.

Upřesnila, že lidé byli potichu a motor byl vypnutý, turisté tak ani nevytvářeli žádný hluk. Navíc je obecně známo, že tato hroší skupina občas bývá poněkud agresivní, a tak každý pohyb kolem ní probíhá s nejvyšší opatrností.

Ale bezdůvodný tento útok zřejmě nebyl. „Až když jsme se později podívali na záběry, všimli jsme si, že za samcem je něco, co vypadá jako malý hrošík. Mohlo to být velmi malé mládě a on je pouze chránil,“ našla Jackie Bishoffová možné vysvětlení.

Výběr článků

Načítám