Hlavní obsah

Rozvedená Číňanka vysoudila na exmanželovi kompenzaci za práce v domácnosti

Na finanční kompenzaci za vykonané domácí práce během manželství se může těšit jistá žena z Číny, které dal tamní soud za pravdu na základě nového občanského zákoníku. Paní Wangová dostane za pět let domácích prací od bývalého manžela 50 tisíc jüanů (165 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ vysouzené kompenzace pro ženu, která se za bývalého manžela vdala v roce 2015 a vloni se rozvedla, rozvířil na sociální sítí Weibo diskusi o hodnotě neplacených prací žen v Číně. Ty podle statistik OECD stráví denně až čtyři hodiny domácími pracemi a výchovou dětí, což je 2,5krát více než muži.

Paní Wangová se podle BBC nejdříve se svým bývalým manželem odmítala rozvést, později požadovala alespoň finanční kompenzaci za neplacené práce v domácnosti.

Její exmanžel pan Chen bude muset podle soudního rozhodnutí kromě měsíčního výživného ve výši 2000 jüanů (6600 korun) zaplatit také jednorázovou sumu.

Raději ty prachy spálím. Oligarcha stále odmítá astronomické vypořádání s exmanželkou

Koktejl

Paní Wangová u soudu argumentovala zejména tím, že její bývalý manžel se nepodílel na chodu domácnosti a nejevil ani přílišný zájem o výchovu jejich dítěte.

V Číně je při rozvodech obvyklé dělení společného hmotného majetku, vykonaná práce v domácnosti se ale nepoměřuje. Sepsání předmanželské smlouvy, kde by se mohly na podobných věcech páry domluvit předem, v Číně rovněž není obvyklé, uvedla BBC.

I když žena u soudu uspěla, podle většiny diskutujících na sociální síti je celková částka za pět let práce velmi nízká. Poukazují na to, že i roční plat chůvy je vyšší. Další z diskutérů pak volali po větším zapojení mužů v domácnosti a nabádali ženy, aby si svatbou nenechaly vzít pracovní kariéru a nezávislost.

Reklama

Výběr článků

Načítám