Hlavní obsah

Roztomilá mláďata gepardů ve Dvoře Králové sílí každým dnem

Novinky, nšt, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové nad Labem

Čtyři mláďata, která na začátku března porodila gepardí samice v zoo ve Dvoře Králové, sílí a postupně se učí samostatnosti. O to, jak se třem gepardím holkám a jednomu klukovi daří, se zajímal i štáb Novinek, který v zoo natáčel. Gepardy ve Dvoře Králové množí od konce 80. let, ostatně i gepardí matka Spirit Nameri se narodila právě tady.

Gepardi ze Dvora Králové Video: Novinky

 
Článek

Mláďata se narodila 2. března. „Ve třech dnech po porodu se jim otevírají oči a začínají se pomalu osamostatňovat,” popsala Novinkám, jak to u malých šelem chodí, Markéta Grúňová z královédvorské zoo.

Zatím jsou všichni malí gepardi závislí na matce, postupně se však mají víc a víc k světu. Pouštět ven do výběhu je začali teprve před pár dny, vždy jedenkrát denně.

Nově narozená mláďata se zatím živí jen mateřským mlékem a nepřikrmují se. Při narození vážila kolem 400 gramů. „Teď už dorostla do zhruba tří kil,“ dodala Grúňová.

Podle ní je každý nově narozený gepard velmi důležitý pro záchranu tohoto druhu.

Foto: Novinky

Tři samičky a jeden samec se v březnu narodili gepardí samici Spirit Nameri ze Safari Parku Dvůr Králové

Gepardí mláďata se narodila samici Spirit Nameri, která pochází z paterčat odchovaných ve Dvoře Králové v roce 2014. Otcem je samec Ulyseé, kterého do zoo přivezli v roce 2015 z Francie. Zoo ho už ale nechová. Spolu s dalším samcem Ukulélé, který minulý rok ve Dvoře Králové zplodil dva potomky, byl převezen zpět do Francie.

Co bude dál s mláďaty, se ještě neví. „O jejich budoucnosti bude rozhodovat koordinátor evropských chovů,“ vysvětlila Grúňová.

Zoo ve Dvoře Králové množí gepardy od konce 80. let. Jejich odchov je velmi náročný, přesto je v tom královédvorská zoo jednou z nejlepších na světě. Povedlo se tu odchovat už desítky zvířat.

Reklama

Výběr článků

Načítám