Hlavní obsah

Ronja, loď Vikingů pro čtyři muže a deset ovcí, ochutnala poprvé vodu.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magický kruh ze soli proti zlým silám, vykuřování vonnými bylinami, potření čel lodníků krví a nakonec kouzelný kámen, který má zajistit vždy bezpečnou plavbu. Magický rituál provázel v sobotu na břehu říčky Oslavy událost, na kterou se přišly podívat stovky lidí. Po více než třech letech byla poprvé spuštěna na hladinu vikinská loď, která dostala jméno Ronja Skip. Vlastnoručně ji postavili kamarádi, které spojuje historický šerm, jenž nemohl při slávě chybět.

V Oslavanech byla na vodu spuštěna loď Vikingů.Video: Miroslav Homola, Novinky

 
Článek

Více než tři roky se úterý co úterý scházela trojice mužů v provizorní dílně na nádvoří zámku v Oslavanech na Brněnsku, aby tu pracovali na svém snu. Podle originálních plánů stavěli přesnou kopii tisíc let staré vikinské lodi. Ta byla nalezena v Dánsku u obce Geslinge. Loď objevili v bahnu ustupujícího fjordu v mimořádně zachovalém stavu a byl to nález tak významný, že se stala ozdobou tamního muzea.

Muzeum, které k popisu lodi uvádí, že šlo o veslici pro čtyři muže a deset ovcí, později vypracovalo přesný technický plán nalezené lodi a nákresy nabídlo veřejnosti. A tak se trojice kamarádů rozhodla osm metrů dlouhou loď vlastnoručně postavit. Spustit na vodu ji původně chtěli už loni na podzim, ale nakonec se tak stalo až v sobotu odpoledne.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Spuštění lodě na vodu předcházel šamanský rituál.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Půl tuny těžkou veslici dávalo na vodu několik chlapů. Všichni odění jako Vikingové.

„Křest na domácí vodě byl také vyjádřením díků zdejší radnici, která nám pomohla dřevem. Rady ke stavbě jsme mimo jiné sháněli i od jiných, mnohem zkušenějších stavitelů, kteří nám například poradili, abychom severskou borovici, která je mnohem houževnatější než naše, nahradili modřínem,“ popsal jeden ze stavitelů Dan Juríček.

Profesí elektrikář loď v prostorách zámku, kde zřejmě dřív bývala stáj, stavěl spolu se starostou vedlejší obce Nové Vsi Láďou Horákem a s Romanem Vránou, obchodníkem s IT technikou. Při stavbě se snažili dodržovat původní materiály i technologie. Takže používali především dřevo, lněný olej, ovčí vlnu a pryskyřici na ucpávky či vodě odolný nátěr a podobně.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

První záběry vesel.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Loď byla pokřtěna jako Ronja Skip.

Ostatně olejem a pryskyřicí natřená loď, která byla několik hodin na břehu předmětem obdivu mnoha lidí, zanechala na rukou či oděvech nejednoho ze zvědavců památku, která půjde jen s obtížemi vyprat. Veslice je vybavena stěžněm a plachtou a na obdivuhodný výtlak zhruba tisíc kilogramů při hmotnosti půl tuny má ponor pouhých třicet centimetrů.

„Naše další plavba bude na nedaleké dalešické přehradě. Umožní nám to speciální přívěs, který jsme si nechali na loď udělat a který nám pomohli zaplatit lidé ve veřejné sbírce. To také byla vlastně největší investice,“ vysvětlil Novinkám Dan, který byl při obřadu pasován i na kapitána lodi.

Jak dodal, loď by chtěli prezentovat i na jiných vodních plochách jižní Moravy. Velkým snem tří kamarádů je však plavba na Baltu, kam by se s ní také chtěli v budoucnosti vypravit. Zda dokáže skutečně uvézt deset ovcí, to prý raději zkoušet nebudou.

Vědci našli v dánském zlatém pokladu nejstarší zmínku o severském bohu Ódinovi

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám