Hlavní obsah

Rodina se ujala opuštěného medvíděte. Je to zabiják, varují experti

– Podvrh
Novinky, Markéta Kautznerová

Srečko je roztomilé a přítulné medvídě, které našlo nový domov v jedné rodině ve Slovinsku. Až se z něj ovšem stane dospělý medvěd a vyvinou se u něj všechny instinkty, vše se změní, varují ale experti.

Článek

Jméno Srečko dostal malý medvědí přivandrovalec, který se před čtyřmi týdny objevil v zahradě rodiny Logarových ve slovinské vesnici Podvrh. Pravděpodobně ho jeho matka opustila, proto hledal nový domov.

Logarovi nyní shánějí povolení, aby mohli 3,5měsíčnímu medvíděti postavit výběh na svém pozemku. Inspektoři pro životní prostředí spolu s veterináři ovšem upozorňují, že je to příliš nebezpečné. Apelují tedy na to, aby byl medvěd umístěn do specializovaného útulku pro divoká zvířata.

Slovinská média o malém medvědovi napsala, že si získal srdce celého národa, na internetu má už více než 550 obdivovatelů. Při pohledu na video není těžké určit, proč. Na druhou stranu jsou ale pochopitelné i výstrahy ze strany odborníků, kteří zohledňují budoucnost medvěda i rodiny Logarových, uvedl deník Daily Mail.

Přátelství s medvědy jsou nevyzpytatelná

Medvědi jsou svou podstatou divoké šelmy. V roce 2003 medvěd grizzly zabil a sežral experta na medvědy Timothyho Treadwella i s jeho přítelkyní. Byl to přitom jeden z chráněnců, kterého Treadwell v rámci svého výzkumu sledoval. S medvědy strávil v Národním parku Katmai na Aljašce 13 let. Věřil, že mu důvěřují a může se s nimi tedy přátelit.

Německý režisér Werner Herzog na základě tohoto příběhu natočil v roce 2005 film s názvem Grizzly Man. Podle deníku Daily Mail získal tento dokumentární snímek mnohá ocenění, například cenu za nejlepší dokument od Asociace filmových kritiků v Los Angeles.

Reklama

Výběr článků

Načítám