Hlavní obsah

Řízená exploze v newyorském metru se vymkla kontrole

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Několika newyorskými ulicemi v úterý kolem jedné odpoledne otřásla silná exploze, která ovšem měla podle plánu proběhnout pouze pod zemí. Nehoda, ke které došlo při rozšiřování metra v manhattanské části East Side, tak překvapila stovky Newyorčanů.

BEZ KOMENTÁŘE: Řízená exploze v newyorském metru se vymkla kontrole

 
Článek

Exploze byla podle odpovědných úřadů tak silná, že na rohu 72. a 2. Avenue vysklila výlohy a okna, lehce poškodila jednu budovu a vynutila uzavírku ulice. Naštěstí ale nebyl nikdo zraněn, ani nedošlo k narušení statiky okolních budov.

Mluvčí metropolitní dopravy Adam Lisberg řekl, že k explozi došlo 12 metrů pod povrchem, kde dodavatelská firma kopala výtahovou šachtu v rámci stavby metra. Daná oblast ale nebyla uzpůsobená pro tak velkou zátěž.

Podle ředitele konstrukčního oddělení Michaela Horodniceanua měl kryt absorbovat tlak, bohužel se tak ale nestalo. Dva 800kilogramové ocelové pláty vzlétly do vzduchu a ulici zasypala suť.

Jako by v ulici vybuchla sopka

Pracovnice prodejní galerie, která se nachází v přízemí budovy v sousedství staveniště, uvedla, že sutiny po explozi létaly dovnitř dveřmi a poškodily některé z exponátů: „Viděli jsme všechen ten kouř. Bylo to velmi děsivé.“

Venancio Arvizo z nedaleké kavárny zase řekl, že se výbuchy ze stavby ozývají běžně, ale ten úterní byl prý podstatně hlasitější: „Otřásl celou budovou, poničil okna. Bylo to, jako by uprostřed ulice vybuchla sopka.“

Podle deníku Daily Mail byl najat nezávislý bezpečnostní konzultant, který má za úkol obhlédnout podmínky na staveništi.

Reklama

Výběr článků

Načítám