Hlavní obsah

Rentgenové snímky Hitlera po atentátu i Göringova schránka na jed. Mnichov čeká kontroverzní dražba

Právo, Jan Kovařík

Obdivovatelé německých nacistických zločinců Adolfa Hitlera a Hermanna Göringa stejně, jako vášniví sběratelé míří do Mnichova, kde aukční dům Hermann Historica ohlásil na sobotu dražbu předmětů spjatých s oběma pohlaváry.

Foto: Profimedia.cz

Polní blůza Adolfa Hitlera z kontroverzní sbírky Johna K. Lattimera

Článek

Má jít o mosaznou schránku na jed, jímž se Göring před popravou otrávil, ale také o soudcovské kladívko z norimberského procesu s válečnými zločinci, rentgenové snímky Hitlerova těla po nezdařeném atentátu z 20. července 1944 a obsáhlou lékařskou zprávu o stavu führera v následujících dnech.

Schránka na jed má vyvolávací cenu 25 tisíc eur (675 tisíc korun), draženy budou i Göringovy lovecké rajtky a boty, Hitlerovy kravaty a kalhoty, údajné oblečení jeho ženy Evy Braunové, ale i 6,5 centimetrů oprátky, na níž byl oběšen Rakušan Ernst Kaltenbrunner a jiní nacističtí zločinci.

Výnos půjde na daně

Aukční dům počítá s výnosem aspoň 170 tisíc eur (4,6 mil. korun), napsal list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Předměty dala k dispozici Evan, dcera bývalého amerického vojenského lékaře Johna K. Lattimera. Jsou z jeho sbírky Hitler a nacističtí velmoži – pohled do propasti zla.

Foto: Profimedia.cz

Polní uniforma Adolfa Hitlera z kontroverzní sbírky Johna K. Lattimera

Lattimer měl jako mladý lékař na starosti zdraví souzených zločinců. Ohledával v Norimberku i Göringovo tělo po sebevraždě. Peníze z dražby chce dcera použít k úhradě dědické daně.

Foto: Profimedia.cz

Medaile nacistického ministra zahraničí Joachima von Ribbentropa z kontroverzní sbírky Johna K. Lattimera

Historik Andreas Mix řekl, že „při norimberském procesu bylo tolik lidí, včetně dozorců, zdravotního personálu a psychologů, že si někdo něco klidně vzal s sebou“.

Každý nabízený kus je podle něj třeba prozkoumat, lze ale předpokládat, že to už učinil dražicí dům. Poznamenal, že „historické předměty mají jistou auru, ale některé jsou až nechutné“.

Foto: Profimedia.cz

Plnící pero Mallat 150 vrchního velitele Luftwaffe Hermanna Göringa z kontroverzní sbírky Johna K. Lattimera

Lattimer (1914–2007) byl znám jako sběratel příšerných předmětů, ale především jako renomovaný odborník na urologii. Po návratu z Evropy pracoval na Columbijské univerzitě a v roce 1963 ho pověřila Kennedyho rodina, aby osobně provedl pitvu zastřeleného J. F. K. Mezi jeho prominentní pacienty patřili např. Katharine Hepburnová, Greta Garbo či Charles Lindbergh.

Sběratelská vášeň Lattimera nikdy neopustila. Celé třetí patro vily v Englewoodu se stalo jakýmsi muzeem, napsal v nekrologu list New York Times. Je tam prý i kousek penisu, který měl patřit Napoleonovi, či krví potřísněný límeček košile zavražděného prezidenta Abrahama Lincolna.

Anketa

Je etické dražit věci nacistických zločinců?
Ano
49,9 %
Ne
50,1 %
Celkem hlasovalo 2331 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám