Hlavní obsah

Rekordman probruslil celou noc

Právo, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JÍČÍN

Nový český rekord vytvořil 47letý Karel Ligocki ze Suchdolu nad Odrou na Novojičínsku, když nabruslil 188 kilometrů a 238 metrů za dvanáct hodin. Začal v sobotu ve 20.05 hodin a skončil v neděli v 8.05. Na ledové ploše zimního stadiónu v Novém Jičíně přes noc udělal 1374 okruhů.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

"Byla to dřina," řekl bezprostředně po projetí cíle bruslař, který překonal svůj neoficiální rekord z loňského roku o téměř třicet kilometrů. Tentokrát ale za oficiálního dozoru rozhodčího z agentury Dobrý den. Díky tomu bude zapsán do české verze Guinessovy knihy rekordů.

"Je to obdivuhodný výkon. Cílem bylo najet za dvanáct hodin co největší vzdálenost. Zatím se o takový rekord ještě nikdo nepokusil," řekl agenturní rozhodčí David Valový. Ligocki měl prý výhodu, protože podle jeho jízdy se budou stanovat pravidla pro další, kteří by jeho rekord chtěli pokořit.

I když nebyl stanoven počet a délka přestávek, rekordman na bruslích si odpočinek nedopřál téměř žádný. Pouze ve tři hodiny v noci své snažení přerušil na deset minut, během kterých snědl porci hovězí polévky a přezul si brusle. "Jezdil jsem na holandských závodních, ale začal jsem mít problémy s nohou. Měl jsem z jízdy dorasovaný pravý kotník, a proto jsem musel nohu stáhnout do klasických kanad, které nohu drží lépe pohromadě," vysvětlil. 

Start provázely obavy

Karel Ligocki, který pracuje jako traťový dělník, je na svou profesi náležitě hrdý. Jak již dříve prozradil, chce svými rekordy ukázat, že i těžce pracující člověk může v amatérských podmínkách zvládnout náročný fyzický výkon. Na svou noční jízdu se připravoval na stadiónech během hodin určených pro bruslení veřejnosti. Ostatně i během své rekordní jízdy umožnil mladým lidem, aby si přišli zabruslit spolu s ním.

Pár minut před sobotním startem ale přiznal novinářům své obavy ze zvládnutí celého rekordu kvůli osobním problémům. Předchozí tři dny mu v bytě řemeslníci měnili stoupačky, a tak po nocích uklízel. Navíc jeho matka ležela v nemocnici kvůli operace nohy a vrátila se domů pár hodin před začátkem jeho jízdy.

Od raného dětství má Ligocki ke sportům blízko. Rád běhá maratóny, miluje brusle a led. "Bruslit jsem začal na kačenkách, holčičích bruslích. Tehdy se mi kluci smáli, když jsem s nimi hrával hokej. My jsme ale na nové brusle peníze neměli. Ty jsem vlastně vždy dědil po starších. Neodradilo mě ani, že kolikrát byly svázané izolačkou, aby držely pohromadě."

Z ledové plochy novojičínského zimního stadiónu, který měl přes noc k dispozici zadarmo, se chystal do teplé vody vířivé vany. "Těším se, že se vykoupu jako vrcholový sportovec..."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám