Hlavní obsah

Rakouský ministr zakázal jízdu Davida Coultharda po dálnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Očekávaná atrakce u příležitosti nadcházejícího zprovoznění nového úseku dálnice Vídeň - Bratislava se konat nebude. David Coulthard, který se měl po novém úseku krátce před jeho otevření projet, dostal od rakouského ministra dopravy Wernera Faymanna zákaz.

Článek

Rakouský tisk teď spekuluje, do jaké míry hrají v tomto rozhodnutí roli napjaté vztahy mezi ministrem a dosavadním vedením rakouské státní společnosti pro výstavbu a údržbu dálnic a rychlostních silnic Asfinag. Šéfové Asfinagu, kteří oslavy připravili, dostali nedávno od ministra vyhazov. Propuštění je ale spojeno se "zlatým padákem" ve výši stovek tisíc eur, což vyvolalo v celé zemi pobouření.

Coulthard se měl zúčastnit několikahodinového pestrého programu, který se bude konat v neděli 18. listopadu a v jehož rámci se měla uskutečnit řada různých akcí od koncertů po vyhlídkové lety vrtulníkem. Také lety vrtulníkem však ministr "zatrhl", údajně z úsporných důvodů.

Na dálnici jen 130 km/h. Pro všechny!

Pokud jde o Coulthardovu jízdu, zdůvodnil ministr zákaz pravidly silničního provozu, podle nichž se na rakouských silnicích smí jezdit nejvýše rychlostí 130 kilometrů za hodinu. Vicemistr světa z roku 2001 a stále aktivní závodník Formule 1 Coulthard měl podle pořadatelů uhánět po nové dálnici rychlostí až 320 kilometrů za hodinu, a dosáhnout tak s vozem stáje Red Bull nejvyšší rychlosti, jaká byla kdy na rakouských dálnicích zaznamenána.

Faymann však prohlásil, že by taková jízda "vyslala špatný signál veřejnosti jak pokud jde o ochranu životního prostředí, tak pokud jde o respektování zásad bezpečného provozu".

Nový úsek dálnice, která nese označení A6, je 22 kilometrů dlouhý a spojuje dosavadní dálnici A4 z Vídně do Budapešti od křižovatky Bruck/Leitha po státní hranici na přechodu Kittsee-Jarovce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám