Hlavní obsah

Putin chce pro svého psa satelitní navigační obojek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Satelitní navigační obojek pro svého labradora Connie by si rád koupil ruský prezident Vladimir Putin. Vláda ho dnes se vší vážností ujistila, že jeho přání se může splnit v polovině příštího roku, kdy má být tato vymoženost na ruském trhu.

Článek

"Kdy si budu moci koupit takové zařízení, abych mohl sledovat svého psa, aby daleko neutíkal?" zeptal se Putin s úsměvem při obvyklém setkání s čelnými představiteli vlády přenášeném v televizi.

První místopředseda vlády Sergej Ivanov odpověděl, že pro psy a kočky budou takové obojky výrobci nabízet v červenci 2008. Putinův zájem o obojek doprovázel jednání o satelitním navigačním systému Glonass, který je ruskou obdobou známého amerického globálního systému GPS.

Rusko hodlá ve středu vypustit na oběžnou dráhu další tři družice své soustavy, a jejich počet se tak zvýší na 18. Do roku 2009 má být na oběžné dráze všech 24 plánovaných družic ruského systému Glonass. Také Evropská unie chystá delší dobu svůj navigační systém Galileo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám