Hlavní obsah

Ptačí pírko se prodalo za 650 tisíc

Na Novém Zélandu se vydražilo vzácné pírko již přibližně sto let vyhynulého laločníka ostrozobého, jenž je však především známý jako pták huia. Jde o velmi zachovalý exemplář, ale přesto bylo překvapením, že konečná cena překonala tu odhadovanou více než patnáctkrát.

Foto: Webb’s

Pero vyhynulého ptáka huia

Článek

Vyhynulý pták huia je v jistém smyslu novozélandskou ikonou a o vše, co s ním souvisí, je tam obrovský zájem. Ale cena za krásně zachované pírko na nedávné aukci přece jen překvapila asi úplně všechny. Vyšplhala se totiž na 46 521 novozélandských dolarů (650 tisíc korun), přičemž původní odhady hovořily o dvou až třech tisících (28 až 42 tisíc korun).

Aukční síň Webb’s, v jejíž režii dražba probíhala, neopomněla zdůraznit, že jde o nejdražší ptačí pírko, jaké kdy bylo v aukci prodáno, a připomněla, že předchozím rekordmanem byl jiný brk ptáka huia, jenž se v roce 2010 prodal za nesrovnatelně nižších 8400 novozélandských dolarů (při dnešním kurzu 117 tisíc korun).

Velmi zajímavé je také srovnání se zlatem. Čerstvě vydražené pero totiž váží zhruba devět gramů, což dává cenu 5169 novozélandských dolarů za gram (72 tisíc korun), zatímco stejné množství zlata se aktuálně pohybuje kolem 127 dolarů (1770 korun).

Leah Morrisová z aukční síně Webb’s vysvětluje vysokou prodejní cenu zejména tím, že je pírko v mimořádně dobrém stavu. Je zde jen minimum shluků, barvy jsou zachovalé a nejsou zde patrná ani téměř žádná poškození hmyzem. Předchozí majitel jej totiž pečlivě chránil před UV zářením a dalšími potenciálně ničivými vlivy.

Peří z ptáků huai má status autentického národního pokladu, a proto s ním mohou obchodovat pouze registrovaní sběratelé. Žádný z těchto exemplářů pak samozřejmě nesmí opustit zemi bez patřičného povolení úřadů. Morrisová uvedla, že prodávající i kupující chtějí zůstat v anonymitě, ale prozradila, že oba byli z Nového Zélandu. Ostatně jako všech zhruba třicet zájemců, kteří se aukce zúčastnili.

Ikonický pták

Huia byl pro původní obyvatele Nového Zélandu posvátným ptákem. Často jej oslavovali v písních a pořekadlech a nosit jeho peří mohli vedle náčelníků jen ti nevýznamnější členové společenství. Tento pták se až do začátku 20. století endemicky vyskytoval pouze na Severním ostrově Nového Zélandu. Podle dochovaných informací také krásně zpíval.

Když na Nový Zéland dorazili Evropané, vyskytoval se tam huia již jen dost vzácně a situace se nadále zhoršila poté, co v Evropě raketově narostla poptávka po jeho peří. Naposledy byl tento pták v přírodě prokazatelně pozorován v roce 1907, ale předpokládá se, že ve velmi malých počtech přežíval ještě ve dvacátých letech minulého století. Některé zdroje hovoří dokonce až o letech šedesátých.

Touha vlastnit alespoň kousek z těchto ikonických ptáků je však velmi silná dodnes. A jak ukazují ceny na dražbách, tak vlastně čím dál silnější. Web The Guardian připomíná britskou aukci z loňského roku, kde se dva vycpaní huaiové prodali v přepočtu za téměř 6,5 milionu korun. Zároveň to vzbudilo značnou nevoli novozélandské veřejnosti, která apelovala na vládu, aby zasáhla a vrátila tyto exempláře domů.

V aukci se prodal citron starý 284 let

Koktejl

Výběr článků

Načítám