Hlavní obsah

První Číňan ve vesmíru přiznal, že astronauti jedli psí maso

Novinky, Dagmar Plecháčová
Peking

Kosmonaut Jang Li-wej je prvním Číňanem, který se dostal do vesmíru. V roce 2003 stál v čele skupiny Šen-čou 5 a Čína se tak stala třetí zemí na světě, která uskutečnila samostatnou cestu do vesmíru. Podle jeho slov jsou lidé často zvědaví, co astronauti na vesmírných cestách jedí. Li-wej po letech uvedl, že konzumovali „normální“ jídlo - kuřata, ryby... a psy.

Foto: Profimedia.cz

Jang Li-wej je v Číně hrdinou. Nyní přiznal, že spolu s vesmírnou posádkou konzumoval psí maso.

Článek

V Číně se psí maso připravuje poměrně běžně. Hustý vývar ze psích kostí a lebek se prodává i v supermarketech.

Čtyřiačtyřicetiletý Li-wej popsal ve své autobiografii, že maso ze psů jedla posádka vesmírné lodi na doporučení výživových poradců. Podle nich je totiž ideálním zdrojem energie a síly, nejvhodnější je údajně jeho přísun v zimních měsících.

Astronautovo prohlášení pobouřilo ochránce zvířat

„Jang Li-wej je vzorem pro mnoho mladých lidí a zároveň je jedním z největších hrdinů Číny. Mohl by však uznat, že hrdinové jsou i psi, například když pomáhali s hledáním zasypaných osob po zemětřesení v oblasti S-čchuan. Během olympijských her zase chránili lidi proti potenciální hrozbě teroristického útoku. Určitě si zaslouží víc,“ prohlásil Jill Robinson, jenž je zakladatelem organizace na ochranu zvířat Animals Asia.

Němci a Švýcaři nedávno s hrůzou zjistili, že Číňané chovají na speciálních farmách bernardýny, a to pouze pro jejich maso. Toto plemeno je však tradičně spojeno s Alpami a především se záchranou obětí zasypaných lavinou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám