Hlavní obsah

Prodala obraz za tři tisíce, přitom je více než stokrát dražší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sarah Bonnerová z australského města Gold Coast si před dvěma lety pořídila abstraktní obraz, jenž ji po čase omrzel, a tak ho chtěla prodat. Původně ji potěšilo, že jí kupující nabídl dvojnásobek požadované částky, ale záhy zjistila, že cena díla je ve skutečnosti mnohonásobně vyšší.

Foto: Profimedia.cz

Díla Pierra Soulagese na výstavě ve francouzském městě Rodez

Článek

Bonnerová si v roce 2021 koupila přes Facebook Marketplace značně abstraktní dílo. Stálo ji 100 australských dolarů (přibližně 1500 korun), ale do vkusu se jí příliš netrefilo, proto se je před pár dny rozhodla prodat, a to opět prostřednictvím Facebooku.

Jako prodejní cenu stanovila pořizovací částku, tedy 100 dolarů, a tak byla ráda, když se jí ozval kupující, nabídl jí dvojnásobek, a prodej se uskutečnil. Radost však Bonnerové za pár dnů zkazil jiný zájemce, jenž se ptal, zda je obraz ještě na prodej. Při té příležitosti jí vysvětlil, že s největší pravděpodobností jde o dílo francouzského umělce Pierra Soulagese. Mělo by jít o část z dvousetkusové série, jež nese název Litographie No. 3.

Pierre Soulages loni zemřel, a hodnota jeho prací tedy začíná stoupat. Web Daily Mail ovšem uvedl, že jeho díla se za vysoké ceny prodávala již dříve. Cena původní litografie podle odborníků přesahuje 30 tisíc amerických dolarů (téměř 680 tisíc korun) a kus Sarah Bonnerové by měl mít hodnotu kolem 20 tisíc amerických dolarů (přes 450 tisíc korun).

Sarah znala jméno kupujícího a ukázalo se, že je to Leigh Capel, obchodník s uměním ze Sydney. Snažila se jej proto kontaktovat, ale Capel na její zprávy ani telefonáty nijak nereagoval.

Koupila za stovku obraz kvůli rámu. Do aukce jde s cenou skoro šest milionů

Koktejl

Reklama

Související témata:
Gold Coast

Výběr článků

Načítám