Hlavní obsah

Koupila za stovku obraz kvůli rámu. Do aukce jde s cenou skoro šest milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američanka si v bazaru koupila obraz, protože chtěla jeho rám. Ukázalo se však, že malba je originálním dílem amerického mistra, které bylo roky ztraceno. Jeho cena v nadcházející aukci se odhaduje v přepočtu až na 5,7 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obraz amerického malíře a ilustrátora Newella Converse Wyetha z 30. let minulého století, jenž vznikl pro potřeby knihy Ramona od Helen Huntové Jacksonové, se mnoho let považoval za ztracený. A to i poté, co si jej v bazaru v Manchesteru ve státě New Hampshire v roce 2017 za čtyři dolary (přibližně 92 korun) koupila žena, jež si přeje zůstat v anonymitě. Líbil se jí totiž rám, do kterého chtěla časem zasadit něco jiného.

Později se snažila dílo prověřit, ale na internetu nic nenašla, a tak jí obraz podle serveru Daily Mail nakonec nějakou dobu visel na zdi. Po pár letech jej však sdílela ve specializované skupině na Facebooku, kde jí další uživatelé řekli, že by mohlo jít o dílo N. C. Wyetha.

Na jejich doporučení se žena také spojila s Lauren Lewisovou, kurátorkou muzea umění v Chadds Fordu, která pravost díla s nadšením potvrdila. Její verdikt pak potvrdila i Kathleen Lelandová z aukčního domu Bonhams Skinner, jehož prostřednictvím se bude dílo ve druhé polovině září dražit.

Odhadovaná cena díla, které se kdovíjak dlouho válelo po bazarech, se podle aukční síně pohybuje v rozmezí 150 až 250 tisíc dolarů (3,4 až 5,7 milionu korun). Skutečná prodejní cena však samozřejmě může být i vyšší.

Nakonec tak dojde na slova současné majitelky. Když totiž obraz v bazaru vytahovala z hromady dalších zaprášených děl, zažertovala si, že třeba půjde o nějaký drahý originál.

Na obraz za desítky milionů roky sedal prach. Mysleli si, že je to padělek

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám