Hlavní obsah

Pro záchranu hospod musí každý dospělý Brit v létě vypít 60 litrů piva

Pandemie ve světě těžce dopadla zejména na restaurace, které musely být po většinu doby zavřené. Britští ekonomové vypočítali, že pro to, aby se těžce zkoušené odvětví v jejich zemi dostalo opět do kondice, by musel každý dospělý Brit vypít 124 pint (tedy téměř 60 litrů) piva.

Foto: Petr Horník, Právo

Britové přes léto musí vypít 124 pint piva, aby dohnali ztrátu, kterou restaurace mají. Ilustrační fotografie

Článek

Ztráta, kterou restaurace v Británii evidují, je ekonomy odhadnuta na 25,66 miliardy liber, tedy téměř 760 miliard korun.

Podle finančních expertů ze společnosti Company Debt právě intenzivní letní pití by mělo být tím nejlepším způsobem, jak zachránit restaurace před bankrotem.

Britové už mohou popíjet uvnitř pubů

Koronavirus

Na webových stránkách společnosti stojí: „Přemýšleli jsme, jak nahradit ztrátu 25,66 miliardy liber, která během lockdownu restauracím vznikla. A tak jsme vypočítali, že by to šlo, pokud by každý z 52 milionů dospělých v Británii vypil během léta 124 pint piva, mělo by to stačit, aby se restaurace dostaly do předcovidové formy.“

Brity čeká náročné léto

Samozřejmě pro ty, kteří pivo nemají rádi, může postačit zhruba stejný počet skleniček vína. V nejhorším případě se dá prý častěji chodit na večeře. Jednoduše řečeno, aby Britové zachránili své hospody, je potřeba, aby každý zákazník utratil o 382 liber (přes 11 tisíc korun) víc, než je běžné.

Zahrádky jsou dražší už teď a ceny ještě stoupnou

Domácí

Tento výpočet je součástí kampaně za záchranu britských hospod. Brity, kteří jsou ve spotřebě piva na jednoho obyvatele 23. na světě, tak čeká přes léto náročný úkol, aby v restauracích dohnali tamní ztrátu.

Ještě náročnější úkol by však v restauracích při podobném výpočtu čekal Čechy. Spotřeba piva je u nás celosvětově nejvyšší, na osobu vypije průměrný Čech o 120 litrů piva více než průměrný Brit.

Anketa

Plánujete letos podpořit restaurace tím, že v nich utratíte více peněz?
Ano. Budu restaurace podporovat.
22,2 %
Budu utrácet podobně jako před lockdownem.
39,6 %
Budu utrácet méně než před lockdownem.
11,8 %
Ne. Do restaurací nechodím.
26,4 %
Celkem hlasovalo 144 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám