Hlavní obsah

Prince Harryho pojí s paní Bidenovou úzké přátelství

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když princ Harry nečekaně podpořil několik týdnů před volbami prezidentského kandidáta Joea Bidena, Britové spekulovali, zda za tímto netradičním krokem nestojí jeho žena, vévodkyně Meghan. Pravda může být mnohem prozaičtější. Harryho totiž už řada let pojí velké přátelství s Jill Bidenovou, manželkou nově zvoleného prezidenta.

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden, Jill Bidenová a pricn Harry na Hrách Invictus v Torontu 2017.

Článek

Když princ Harry s vévodkyní Meghan vyjádřili podporu Joeu Bidenovi vzbudilo to rozruch nejen v Americe, ale zejména ve Velké Británii. Je totiž nepsaným pravidlem, že členové rodiny, včetně těch, kteří s ní částečně zpřetrhali pouta, zůstávají za každých okolností politicky neutrální.

Kritici stále ostře sledovaného páru měli za to, že Harry „strká nos do Americké politiky,“ zejména kvůli vévodkyni Meghan. Ta je koneckonců Američanka a tamní celebrity své politické názory standardně vyjadřují velmi hlasitě.

Tento týden však britská média připomněla, že princ Harry byl manželům Bidenovým nakloněn již mnohem dříve. Zejména s Jill Bidenovou ho pojí pevné přátelství. To začalo v květnu roku 2013, kdy se Harry a Bidenová setkali na charitativní recepci na podporu zraněných britských a amerických vojáků.

Meghan prezidentkou? Zdroje tvrdí, že proto se nevzdala občanství

Koktejl

Navzdory tomu, že je od sebe dělí 33 let, oba brzy našli společnou řeč, zejména co se týče péče o vojenské veterány. Harry sloužil v armádě deset let, Bidenův syn Beau, kterého Jill vychovávala, byl až do své smrti majorem ve vojenské justiční službě (JAG).

Hry Invictus

S tehdejší druhou dámou Spojených států si Harry dle všeho velice rozuměl. Bidenová v roce 2016 sama podnikla cestu do Británie, kde navštívila hry Invictus. Mezinárodní hry byly založeny právě Harrym pro zraněné válečné veterány.

Manželé Bidenovi byli myšlenkou her nadšeni a podpořili konání her Invictus ještě v roce 2016 v americkém Orlandu.

Bidenovi pak byli pravidelnými návštěvníky her a přátelství Jill a Harryho neuniklo ani Joeu Bidenovi. Několikrát žertem prohodil, že je „poněkud znepokojen“, kolik času ti dva spolu tráví. „Jill jela na minulé hry do Londýna. Tráví s princem Harrym zatraceně moc času,“ prohlásil se smíchem Biden.

Může se Harry vyjadřovat k volbám?

Rozruch ve spojitosti s americkými volbami vyvolal princ Harry několikrát. Naposledy, když ve videu přesvědčoval Američany, aby šli k volbám. Žádného kandidáta výslovně nezmínil, zejména stoupenci Donalda Trumpa v tom viděli vzhledem k dlouhodobým postojům Harryho a Meghan podporu Bidena.

„Oba projevili velký zájem o tyto volby a jsem si jistý, že dychtivě očekávají výsledek,“ uvedl krátce po volbách jejich nejmenovaný přítel pro časopis People.

Harry a Meghan se vyjádřili k volbám. Trumpův posměšek přišel brzy

Volby USA

Pár svou aktivitou neudělal radost ani protokolářům královského paláce a expertům na královskou rodinu. Vzhledem k tomu, že se Harry a Meghan sice vzdali části svých práv a povinností, ošem tituly jim zůstaly, experti se nemohli shodnout, zda svými výroky pravidla královské rodiny porušili, či nikoliv.

Jak ale uvedl pro Daily Mail královský životopisec Robert Johnson, rozhodně „by bylo jednodušší“, kdyby se Harry s Meghan rozhodli vzdát i svých královských titulů vzhledem k „politické a obchodní agendě, které se podle všeho chtějí věnovat“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám