Hlavní obsah

Přiletěli humři, kuchaři měli pohotovost

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pozoruhodný gurmánský zážitek vyžaduje mimořádné nasazení. Tuto zásadu znají ve všech dobrých kuchyních, ale při přípravě takových surovin, jako jsou třeba drahé ryby či humři, to platí dvojnásob. Přesvědčil se o tom například tým kuchařů brněnského hotelu Voroněž, který se připravoval na večer rybích specialit pořádaný jen pro zvané hosty.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Bezprostředně po vytažení z horké vody je humra zapotřebí ochladit a pak se již může servírovat.

Článek

Dvě stě živých humrů amerických přivezli do Brna jako speciální zásilku až z Kanady. Letecky k nim rovněž přepravili další lahůdku, ovšem již zchlazenou — pětadvacetikilového mečouna.

„Humři z přepravních boxů putují okamžitě na čtyři minuty do vroucí vody. Poté jsou hned ochlazeni a kolegové je neprodleně rozporcují a připraví na podávání,“ vysvětlil základní postup přípravy šéfkuchař Petr Klimeš.

Podle ředitelky hotelu Petry Jandáskové vyžadují takové mimořádné gurmánské akce také zvláštní nasazení.

„V takových chvílích je zapojeno veškeré osazenstvo kuchyně, tedy i ti, kteří by měli již po směně volno. Každý ví, kde je jeho místo a co má dělat. Jsou to příliš drahé suroviny, obvykle také pro velmi náročné zákazníky, takže musí vše bezchybně klapat,“ doplnila ředitelka.

Reklama

Související články

Připravte si doma delikatesu v podobě humra

Pokud toužíte svou drahou polovičku doma překvapit nějakým velkolepým a přitom poměrně jednoduchým kulinářským umem, pak zkuste vsadit na humra. Inspiraci...

Výběr článků

Načítám