Hlavní obsah

Přes 40 procent lidí na světě věří ve zlé čarodějnice, ukázala studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři z deseti obyvatel světa věří, že existují čarodějnice a čarodějové, kteří mohou svými nadpřirozenými schopnostmi škodit ostatním. Vyplývá to ze studie zveřejněné v odborném magazínu PLOS One, o níž informovala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie vychází z průzkumů veřejného mínění v 95 zemích a regionech světa z let 2008 až 2017, kterých se zúčastnilo více než 140 000 lidí. Přes 40 procent z nich dalo najevo přesvědčení, že „někteří lidé mohou vyslovit kletby nebo zaříkadla, která způsobí, že se někomu stane něco zlého“.

Víra v nadpřirozené schopnosti čarodějnic a čarodějů je v různých částech světa různě intenzivní. Například v Tunisku ji sdílí 90 procent obyvatel a velmi vysoká je také v Maroku, Tanzanii nebo Kamerunu, zatímco ve Švédsku je o ní přesvědčeno jen devět procent a v Německu 13 procent dotázaných. Obecně je víra v čarodějnictví více rozšířená u chudších lidí s nižším vzděláním.

Autoři studie upozorňují na to, že jejich analýza má omezenou vypovídací schopnost. Zahrnuje sice více než polovinu dospělé světové populace, ale chybí v ní země jako Čína nebo Indie.

Anketa

Věříte ve zlé čarodějnice?
Ano
49,3 %
Ne
50,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 558 čtenářů.

Skotsko zvažuje milost pro tisíce upálených čarodějnic

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám