Hlavní obsah

Před Bílým domem se objevil 15 metrů dlouhý joint

Obří maketa marihuanové cigarety se v pondělí objevila před Bílým domem, kde se sešli demonstranti na podporu rozhodnutí amerického prezidenta Joe Bidena. Ten na začátku října uvedl, že omilostní tisíce Američanů odsouzených za držení marihuany.

Aktivisté přinesli před Bílý dům maketu 15metrového jointu.Video: Reuters

 
Článek

Demonstranti se sešli poblíž Lafayettova náměstí ve Washingtonu, kam s sebou přinesli obří joint. Provolávali hesla jako „Hey Joe, let'em go“ nebo „Hey Joe, let our people go“, čímž se dožadovali splnění prezidentova slibu o omilostnění tisíců Američanů, kteří byli na federální úrovni odsouzeni za „prosté držení marihuany“.

Biden omilostní tisíce Američanů odsouzených za držení marihuany

Amerika

Šéf Bílého domu na začátku října uvedl, že by „nikdo neměl být ve vězení jen za užívání nebo držení marihuany“ a vyzval guvernéry amerických států, aby jeho příkladu následovali.

Někteří lidé, kteří se v pondělí před Bílým domem sešli, na sobě měli oranžové vesty s nápisem „inmate“ (vězeň) a dožadovali se rozšíření milosti i na osoby, které jsou v souvislosti s marihuanou odsouzeny za trestné činy vyššího stupně, uvedla agentura Reuters.

Marihuanu užívá každý desátý obyvatel Česka

Krimi

Biden v dřívějším prohlášení připomněl, že podle federálního zákona je marihuana zařazena mezi nejnebezpečnější drogy spolu s LSD a heroinem, přičemž fentanyl a metamfetamin, které pohánějí „epidemii předávkování“ v USA, jsou zařazeny do méně závažné kategorie.

V závěru prezident poznamenal, že by i s nynější změnou pravidel ohledně držení marihuany měla zůstat v platnosti „důležitá omezení, která se týkají jejího pašování, propagování a prodeje nezletilým“.

Legalizace konopí by přinesla až 1,8 miliardy, tvrdí Piráti

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám