Hlavní obsah

Pražská zoo ukázala mláďata levharta mandžuského

Praha

Po 13 letech se pražské zoologické zahradě podařilo odchovat koťata ohroženého levharta mandžuského. Šelmy se narodily již loni v listopadu, nicméně zoo o trojici přírůstků informovala až ve čtvrtek. Návštěvníci si je budou moci prohlédnout zhruba za měsíc, uvedla mluvčí zoo Jana Ptačinská Jirátová.

BEZ KOMENTÁŘE: Trojčata levhartů mandžuských Video: ZOO Praha

 
Článek

Dva samci a jedna samička jsou potomky tříleté Khanky a čtyřletého Kirina. "Khanka se ukázala jako pečlivá matka, o svá koťata se hned od porodu začala velmi dobře starat," uvedl kurátor savců Pavel Brandl.

Trojčata levhartů mandžuských se zoo podařilo odchovat vůbec poprvé, v chovném zázemí expozice proto panovala zvláštní opatření. Porodní box začala koťata opouštět v lednu a nyní už občas vylezou i do venkovních prostor.

Foto: Praha Zoo, ČTK

Pražská zoo odchovala trojčata levharta mandžuského

"Zhruba do měsíce se koťata ukážou návštěvníkům ve výběhu levhartů v horní části zoologické zahrady," informovala Ptačinská Jirátová. Do té doby si tam mohou návštěvníci prohlédnout levhartího samce Kirina a samici Betynu.

Levhart mandžuský je jednou z nejohroženějších velkých koček, v divočině jich je podle odhadů už jen asi 30. V přírodě se tento poddruh levharta skvrnitého vyskytuje pouze na pomezí Ruska, Číny a Severní Koreje.

Foto: Praha Zoo, ČTK

Malí levharti přišli na svět koncem listopadu 2013.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám