Hlavní obsah

Praha hostila podivné mistrovství ve hře v kostky

Praha

V Praze se ve čtvrtek uskutečnilo mistrovství světa v nepříliš obvyklé hře v kostky. Hra zvaná balut je dánskou národní tradicí a soutěže se zúčastnili pouze Dánové, kteří žijí za hranicemi své země. Na šampionátu soutěžilo asi 260 Dánů; rozděleni byli do 49 týmů podle zemí, kde žijí. Vyjma vojenské pochodové hudby je spojovalo zejména vychlazené plzeňské pivo, které po celou dobu ve velkém popíjeli.

Foto: Novinky

Dánové pojali svou tradici ve velkém stylu.

Článek

Hra balut má v Dánsku asi čtyřicetiletou tradici. Název je odvozen od kachních vajec a svůj původ má na Filipínách. Hraje se s pěti kostkami, kterými se hází najednou a výsledky se zapisují. Vítězství ve hře získá ten, komu dají všechny kostky stejné číslo. Důležité je také předem uhádnout, kolik balutů, tedy stejných čísel na všech kostkách, ve hře padne.

"Vítězství je hodně závislé na štěstí. Záleží na tom, jak komu padnou kostky, nelze ani předem říct, kdo je favoritem. Jedna hra trvá asi hodinu, celkem hrajeme šest her, takže je to skoro na celý den," řekl jeden z pořadatelů mistrovství. Na vítěze čekalo 3000 eur (asi 72 600 korun).

Foto: Novinky

Dánové oděni do tradičních uniforem pili české pivo ve velkém.

V České republice zůstávají týmy do neděle a mají připravený bohatý program, kromě pražských restaurací a klubů navštíví třeba zámek Zbiroh. Před Prahou hostila mistrovství světa v balutu taková místa, jako jsou Stolová hora v Jižní Africe, Velká čínská zeď, Tadž Mahal v Indii či Opera v australském Sydney.

Příští ročník soutěže se bude konat na ostrově Borneo. Balut hrají dánští muži žijící v zahraničí, kteří jsou většinou bez svých rodin, a proto se při hře velmi často pije pivo. A ani Praha nebyla výjimkou, ba naopak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám