Hlavní obsah

Pózující mu svěřují své životy, japonský umělec balí lidi při focení do vakua

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete-li rodinný portrét od japonského umělce Haruhiko Kawagučiho, budete muset při fotografování na několik sekund zadržet dech. Fotograf totiž v rámci svého projektu Flesh Love All fotí lidi zabalené do vakuového prostoru, a to včetně jejich domů, aut či motorek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Když jsem s tím začínal, požádal jsem své přátele, aby vyzkoušeli, na jak dlouho vydrží zadržet dech. Bylo to zhruba 15 sekund. Rozhodl jsem se proto zavést desetisekundové pravidlo – tedy že po 10 sekundách snímané z vakua vysvobodím, ať už jsem fotografii stihl zachytit, či nikoliv,“ svěřil se Kawaguči serveru CNN.

Tokijský umělec nejprve fotil páry, které zabalil do vakuového pytle a následně z něj odsál všechen vzduch.

Aktuálně jsou jeho instalace poněkud technicky náročnější, neboť do vakua – pomocí plastových folií vyrobených na zakázku – balí celou rodinu, a to včetně jejích domů, dopravních prostředků i stromů na zahradě.

„Novější fotografie obsahují poselství spojení s vnějším světem a vyjadřují lásku ke všemu stejnou měrou. Vše na pozadí zabalíme, abychom vyjádřili sociální spojení, které snímaní mají s vnějším světem, nejenom mezi sebou,” vysvětlil fotograf s tím, že jeho fotografie jsou primárně o lásce.

Lidé mu svěřují své životy

Kompletní příprava podle něj obvykle zabere zhruba dva týdny, přičemž na samotném focení se mimo fotografovaní podílí sedm lidí. Ti především pomáhají s vysvobozením snímaných z vakuového prostoru.

Kawaguči připustil, že u některých lidí se při pohledu na jeho fotografie projevuje klaustrofobie. Jak obtížné je ve vakuu pózovat, si je moc dobře vědom, neboť si to sám vyzkoušel.

„Když jsem byl v pytli, cítil jsem, že můj život, potažmo smrt, je kompletně v rukou jiných. Vlastně jsem cítil, že mi lidé při fotografování svěřují své životy,“ uzavřel umělec, který doufá, že jednoho dne bude moci do vakua zabalit celý park.

Reklama

Výběr článků

Načítám