Hlavní obsah

Povýšen za vzorné chování. Tučňák se stal generálmajorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoologická zahrada ve skotské metropoli Edinburghu zažila velkou slávu: povýšení jednoho tučňáka královského do hodnosti generálmajora norské královské gardy.

Foto: Profimedia.cz

Maskot norské královské gardy při povyšovací ceremonii v edinburské zoologické zahradě

Článek

Tučňák je maskotem gardistů norského panovníka Haralda V. Tradice se začala psát v roce 1972, kdy strážci tehdejšího norského krále Olafa V. jednoho z tučňáků edinburské zoo za tímto účelem při velkolepé ceremonii adoptovali.

Od té doby norští gardisté adoptovaného živočicha pravidelně navštěvují i s hudbou, která do Edinburghu zajíždí na tamní tradiční festival. Kromě toho vyvolený tučňák a jeho rodina dostávají z Norska ryby a koncem roku i přání k Vánocům.

„Tato tradice je významnou součástí historie naší jednotky,“ řekl starší seržant Frederik Gresseth podle serveru Edintattoo.co.uk. Povýšení si podle něj vyvolený tučňák zasloužil za „vzorné chování a za příklad ostatním tučňákům“ v zoologické zahradě. „Je to milník v jeho kariéře jako našeho maskota,“ dodal Gresseth.

Na povyšovací obřad přijelo z Osla do skotského hlavního města na 160 uniformovaných gardistů. Stáli pečlivě seřazeni, když před nimi tučňák nemotorně pobíhal, aby si převzal královský dekret. Na peří mu pak gardisté připnuli výložky se dvěma hvězdičkami.

Osvojený pták dostal jméno jak po Olafovi V., tak po majoru Nilsi Egelienovi, který před více než pěti desetiletími akci organizoval. Jeho plné jméno se všemi tituly tedy nyní zní: generálmajor sir Nils Olaf III., baron Bouvetova ostrova a oficiální maskot stráže Jeho Veličenstva krále Norska. Nejde samozřejmě o původního ptáka – jak jeho nynější jméno napovídá, v této roli se během let vystřídali už tři, poslední nastoupil do služby někdy před rokem 2016. Tučňáci královští se dožívají až 26 let ve volné přírodě a 41 let v zajetí.

Bouvetův ostrov je norský neobydlený ostrov v jižní části Atlantiku.

Tučňáci císařští jsou už ohroženým druhem, oznámili Američané

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám