Hlavní obsah

Potápěč zachránil kolegu, kterému ve 30 metrech selhalo zařízení

Devětatřicetiletý Matt Henderson, kterému minulou neděli při potápění v Západní Austrálii selhalo potápěčské zařízení, kvůli čemuž nemohl popadnout dech, může za svůj život vděčit svému o dva roky mladšímu kamarádovi Nicku Burkeovi. Ten mu poskytl svůj záložní zdroj vzduchu a rychle ho dostal nad hladinu.

Foto: Profimedia.cz

Matt Henderson krátce po vynoření.

Článek

Celý incident zachytila kamera, kterou měl Nick při potápění připevněnou na hlavě. Na záběrech je vidět, jak k němu Matt připlaval a snažil se mu naznačit, že má problém.

Foto: Profimedia.cz

Nick Mattovi poskytl svůj záložní zdroj vzduchu.

„Když jsem viděl, že si sundal masku, bylo mi jasné, že je v nesnázích. V takových hloubkách není prostor na chyby. Naše životy byly v ohrožení,“ svěřil se Nick.

„Naštěstí zafungoval můj instinkt. Dal jsem Mattovi svůj záložní regulátor a rychle s ním vystoupal k hladině,“ řekl.

Jedním dechem však dodal, že rychlé stoupání je s ohledem na dekompresní nemoc velmi nebezpečné. Za normálních okolností by jim trvalo zhruba deset minut, v panice se však vynořili za necelou minutu.

Foto: Profimedia.cz

Oba strávili pět hodin v dekompresní komoře.

Oba byli následně převezeni do nemocnice, kde strávili pět hodin v dekompresní komoře. Z hrůzu nahánějícího zážitku však nakonec kromě dočasné dezorientace, ztráty rovnováhy a bolesti kloubů vyvázli bez jakýchkoli trvalých následků.

„Nebýt Nickovy duchapřítomnosti, už bych tu dnes nebyl,“ má jasno Matt.

Reklama

Výběr článků

Načítám