Hlavní obsah

Postupně prý vymřou. Zatím však mají zrzci svůj festival

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé se zrzavými vlasy zastupují ve společnosti zhruba jedno až dvě procenta. Ve Francii se scházejí, aby oslavili svoji výjimečnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Francii se sešli lidé se zrzavými vlasyVideo: Reuters

 
Článek

Druhý ročník setkání lidí se zrzavými vlasy se konal o uplynulém víkendu ve francouzském městečku Châteaugiron na západě země. Události, jež oslavovala netradiční zbarvení vlasů, se zúčastnily stovky lidí, a kromě oslav upozorňovaly také na diskriminaci, které musejí čelit.

„Myslím si, že se až tolik neví o diskriminaci lidí se zrzavými vlasy, protože se to netýká příliš velké části společnosti. Ale zrzci opravdu vědí, o čem mluvím. Stačí se podívat na základní školy, kde jsou děti šikanovány a často je velmi těžké se s tím vypořádat,” myslí si Pascal Sacleux, zakladatel festivalu.

V roce 2011 se dánská spermabanka Cyros rozhodla odmítat zrzky kvůli nízkému zájmu o jejich sperma mezi ženami. Jediným místem, kde je o sperma těchto mužů zájem, je údajně Irsko, kde se jejich vzorky prodávají jako na běžícím páse.

Co bude za 100 let?

Ve Francii je zrzavý zhruba jeden člověk ze třiceti, což je lehce nad světovým průměrem. Nejvyšší zastoupení zrzek a zrzků v populaci má tradičně Velká Británie a konkrétně Skotsko, kde se ryšavými vlasy může pochlubit dokonce až 13 procent obyvatel. Rusovlasost, odborně nazývaná rutilismus, je způsobena vyšší koncentrací světlého pigmentu feomelaninu. Tito lidé se jen těžce opálí - při pobytu na slunci se většinou hned spálí.

Je však otázkou, jak dlouho se francouzský festival bude konat. Podle genetiků by totiž už za 40 let mohla populace rusovlasých lidí dramaticky klesat. Do 100 let by dokonce společnost mohla o zrzky přijít úplně.

Reklama

Výběr článků

Načítám