Hlavní obsah

Poslíček pizzy u zákazníků usedl ke klavíru a střihl Beethovenovo mistrovské dílo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si rodina z amerického města Shelby ve státě Michigan objednala pizzu, netušila, že dostane mnohem víc. Poslíčka totiž zaujal klavír, který zahlédl za jejich dveřmi, a tak k nástroji usedl a zahrál jim třetí větu mistrovského díla Ludwiga van Beethovena známého jako Měsíční sonáta, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Klavírní představení osmnáctiletého Bryce Dudala sdílela na Facebooku Julie Varchettiová, jejíž manžel Paul si v restauraci, pro niž mladík pracuje, objednal pizzu.

Žena deníku Daily Mail prozradila, že chlapce velmi zaujal klavír, který zahlédl za jejich dveřmi. Paul ho proto pozval dál a vybídl ho, aby něco zahrál. To, co následovalo, však pravděpodobně nikdo nečekal.

Poslíček pizzy začal hrát Beethovenovu sonátu č. 14 cis moll „Quasi una fantasia“, Op. 27 č. 2, obecně známou jako Měsíční sonáta. Ne však notoricky známou pomalou první větu začínající charakteristickými triolami, ale rovnou třetí větu Presto agitato, jejíž prudká a rychlá arpeggia jsou technicky poměrně náročná.

Ohromený Paul okamžitě vytáhl z kapsy mobil a začal chlapcovo představení natáčet. Video dosud na Facebooku zaznamenalo více než 600 tisíc zhlédnutí.

Sonátu se naučil sám

Nadaný klavírista se svěřil, že se Beethovenovo mistrovské dílo naučil sám, když mu bylo šest nebo sedm let. Údajně strávil dlouhé hodiny posloucháním a následným trénováním na keyboardu, který mu tehdy koupili rodiče.

„Byl to dlouhý proces. Neznal jsem noty, tak jsem jenom poslouchal a snažil se to kousek po kousku přenést na nástroj,“ vysvětlil Dudal.

Když mu bylo 12, rodiče mu našli učitele, který ho noty naučil. S hraním prý přestal zhruba před rokem, aby se mohl plně soustředit na baseball, díky kterému získal stipendium na jedné z tamních univerzit.

Talentovaný mladík však přiznal, že jeho poslední představení, které okouzlilo celou řadu lidí, v něm opět vzbudilo o hudbu zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám