Hlavní obsah

Posedlý Brazilec hledal poklad pod svou kuchyní. Pád do 40metrové šachty nepřežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osudnou se stala 71letému muži jeho posedlost představou, že v hloubce pod jeho domem v obci Ipatinga v brazilském svazovém státě Minas Gerais leží zlatý poklad. Pod svou kuchyní během jednoho roku postupně vyhloubil 40metrovou jámu, a když minulý týden pokračoval, zřítil se do šachty a pád nepřežil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hledači zlata prý našeptával příběh o pokladu jistý „duch“. Víra seniora v nalezení pokladu byla tak silná, že rozprodal téměř veškerý majetek a nakoupil těžební techniku.

„Říkal, že ten duch je jakási ‚bílá čára‘, ale protože jsem nic nechápal, tak jsem mu jen řekl, aby byl opatrný. A že to, co dělá, může být nebezpečné kvůli přítomnosti výbušných plynů v hloubce,“ řekl jeden ze sousedů deníku O Globo.

Vyšetřovatelé tragédie byli udiveni, že hledač dokázal vykopat „tak stabilní a téměř dokonalou jámu“, jejíž hloubka odpovídá třináctipatrové budově. Průměr svislého tunelu činil 90 centimetrů.

Narazil na velký kámen

Muž, který údajně měl zkušenosti s kopáním studní, si dokonce platil mnoho pomocníků. „Zpočátku dostávali 70 realů (320 Kč) za den, ale čím hlouběji se dostávali, tím jim platil více,“ potvrdil dále soused.

Prospektor podle něj nedávno narazil na velký kámen, který nebylo snadné odstranit. Začal se prý shánět po dynamitu, aby překážku odstranil.

„Když jsem s ním mluvil naposledy, říkal, že pod tou skálou je nějaká prohlubeň, a v ní že leží ten poklad,“ upřesnil soused.

Pátrač se do šachty spouštěl podomácku vyrobeným výtahem v podobě sedátka na lanech, které připomínalo dětskou houpačku. Minulý týden, kdy usilovně pracoval na odstraňování vody a bahna ze dna jámy, přišel kritický okamžik. Při něm ze sedátka sklouzl a zřítil se do šachty.

Jeden z pomocníků okamžitě zalarmoval záchrannou službu, která ale už seniorovi nedokázala pomoci. Muž měl otevřené zlomeniny na obou nohách, zlomenou kyčel, tržné rány na těle, četné odřeniny, proraženou lebku a nejevil sebemenší známky života.

Manželka bude šťastná, vypadlo z hledače zlata poté, co trefil jackpot

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám