Hlavní obsah

Porušili opatření kvůli ptákovi, kterého třicet let neviděli

Koronavirová opatření neporušují jen lidé, kteří mermomocí chtějí na párty či do restaurace. Britská policie musela zasahovat poté, co Brit Chris Biddle zveřejnil na sociálních sítích fotku ptáka, kterého v Británii viděli naposledy v roce 1988. Na místo jeho výskytu se totiž začali sjíždět vášniví ornitologové a policie už pět z nich musela za porušení opatření pokutovat.

Foto: Profimedia.cz

Drozdec mnohohlasý (ilustrační foto)

Článek

Na počátku stojí zdánlivě nevinná fotka ptáčka ze zahrady, kterou Chris Biddle žijící v Exmouthu v Devonu umístil na Twitter. Objev však způsobil rozruch mezi nadšenými ornitology, na fotografii totiž byl drozdec mnohohlasý (Mimus polyglottos), anglicky nazývaný northern mockingbird.

Podle všeho jde o teprve třetí pozorování tohoto pěvce na britských ostrovech, jinak se totiž vyskytuje na severoamerickém kontinentu. Předtím byl v Británii spatřen v letech 1982 a 1988.

Není tedy divu, že se do oblasti začali sjíždět ornitologové, což znamenalo poplach pro devonskou policii. V rámci protikoronavirových opatření se totiž Britové nemohou pohybovat mimo oblast svého bydliště, pokud k tomu nemají vážný důvod, a tím bohužel drozdec není.

„Bylo nahlášeno množství osob, podezřelých, že cestují ze své oblasti, jak se pokoušejí vyfotit vzácného ptáka, který byl předtím spatřen na zahradě,“ uvedla ve svém prohlášení devonská policie s tím, že musela pokutovat pět lidí. Výši pokuty policie neuvedla.

Inteligentní pták jako symbol

Drozdec mnohohlasý žije kromě území USA a Kanady rovněž v Severním Mexiku, na Bahamách či Kajmanských ostrovech a pozorován byl rovněž v Andách. V USA se těší velké oblibě a státy Arkansas, Florida, Mississippi, Tennessee a Texas ho považují za svého státního ptáka.

Pokousal dotěrného racka, teď má pořádný malér

Koktejl

Velice inteligentní pěvec, který je podle některých studií schopen například rozeznávat jednotlivé lidi, je rovněž hlavním symbolem literární klasiky Harper Leeové Jako zabít ptáčka (To kill a mockingbird).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám