Hlavní obsah

Polka našla na zastávce statisíce. Patřily ženě, která se bála vykradení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Na policejní komisařství ve městě Jelenia Góra na jihozápadě Polska přišla místní obyvatelka, která na jedné autobusové zastávce našla punčochu vycpanou bankovkami jak v polské, tak cizí měně. Celkem šlo o částku dosahující v přepočtu statisíců korun. Policie zjistila, že peníze ztratila jiná žena, která v obavě z vykradení nosila veškeré úspory u sebe, uvedla televize TVN 24 na svém webu. Nálezkyně obdržela odměnu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Balík kromě zlotých, dolarů a eur obsahoval i neplatné platební karty, formuláře k bankovním převodům či klíče. Poctivá nálezkyně vše odnesla na komisařství a policistům se podařilo vypátrat původní majitelku.

„Žena se vracela z nákupů a vinou nepozornosti zanechala na zastávce veškeré úspory, které si vždy bere při odchodu z domova, protože se bojí, že ji vykradou,“ vysvětlila policejní mluvčí Edyta Bagrowská.

Policejní mluvčí varovala nepoctivé nálezce, že polské přísloví o tom, že ponechat si nalezené není vlastně krádeží (česky by se asi řeklo, že z cizího krev neteče), je jen příslovím. Ale řídit se jím znamená koledovat si o trestní postih, pokud hodnota nalezené věci překračuje 500 zlotých (asi 2565 Kč). „Každý, kdo našel něco cizího, je povinen do dvou týdnů od dne nalezení uvědomit policii či jinak vyhledat majitele, například zveřejněním inzerátu v tisku či oznámení na internetu nebo na veřejných místech,“ upozornila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám