Hlavní obsah

Police plná brouků. Jih Vysočiny ovládli motoristé se stejnou náturou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu dopoledne se před zámkem v Polici u Jemnice shromáždilo přes sto usměvavých aut. Stalo se tak v rámci třicátého setkání Beetle clubu, jehož fanouškovská základna je stále na vzestupu.

Foto: Jana Pechová, Novinky, Právo

Účastníci akce si svá auta náležitě vyzdobili.

Článek

„Klub se zrodil před patnácti lety, původně při respektu k veteránům jen jako klub Beetle a New Beetle. Nyní se k nám ale již přidávají i majitelé aut starších generací,“ popsal vesměs veselé společenství šéf klubu Jan Bečička.

Jak poznamenal, ať už jde o jakoukoli verzi motolegendy, jde o auto, které si už dlouho lidé nepořizují jen jako běžný vůz, čistě kvůli potřebě. Prvním impulsem tu bývá emoce a ty vyvolává „kulaté usmívající se auto s očima“ nejen u majitelů. „Stává se, že kolemjdoucí zamávají nebo se aspoň usmějí, ohlédnou,“ doplnil.

Klubové srazy se konají dvakrát do roka a vždy jsou na nějaké téma. To aktuální se při třicáté akci v pořadí nabízelo samo – narozeninová party. Klubu je právě patnáct let. Tvůrčí invenci při vymýšlení kostýmů tak nestála v cestě žádná omezení a výsledky vyvolávaly bouři veselí už při příjezdu.

„Milujeme to celá rodina, auta i ty lidi. Je to tu nádhera,“ svěřila se Jitka Toulková, která dorazila z Vyškova s celou rodinou černým vozem s úpravou inspirovanou Piráty z Karibiku.

„Máme i větší auto, je nás hodně. Ale běžně jezdíme broukem. To auto má duši, styl, usmívá se na vás,“ popsala svůj vztah k vozítku i důvod, proč na srazy jezdí už deset let.

Jako Vilík a Včelka Mája dorazili z Frýdku-Místku Svatopluk Čajánek a Jana Kubalová. Nepřehlédnutelná tykadla měl i jejich vůz. Přijeli přitom poprvé, akci objevili náhodou na Facebooku. „Mysleli jsme si, že budeme za největší pošuky, ale mnozí nás překonali. Už když jsme přijížděli a viděli tady to panoptikum, bylo nám jasné, že sem zapadneme,“ smáli se.

Na víkendovou akci s mezinárodní účastí, která se již stává tradicí, dorazili se svými milovanými brouky i účastníci ze Slovenska, Německa, Polska a Nizozemska. Na trase mezi Policí u Jemnice a Bohuslavicemi na Telčsku budou k vidění ještě během neděle.

Související témata:

Výběr článků

Načítám