Hlavní obsah

Pokutu za zahalování tváře dostal v Rakousku i plyšový žralok

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákon zakazující zakrývat si na veřejnosti obličej platí v Rakousku necelé dva týdny. Má se za to, že je namířen především proti nošení burek a nikábů muslimskými ženami, rakouská policie však postupuje nekompromisně proti každému, komu není obličej vidět: vídeňští strážníci v pondělí pokutovali reklamního maskota ve žraločím kostýmu.

Zákaz nepostihuje jen ty, kteří nosí burku či nikáb. V jeho sítích nyní uvízl maskot propagující elektroniku.

Článek

Muž v kostýmu žraloka propagoval minulý týden ve vídeňských ulicích nově otevřený obchod s elektronikou McShark. Procházející strážníci ho upozornili, že podle nově platícího zákona si maskot musí sundat žraločí hlavu.

„Musím dělat svou práci,“ odmítl výzvu podle novin Heute muž v kostýmu. Policisté pak muži udělili pokutu ve výši 150 eur (zhruba 3900 korun). „Neměli jsme tušení, že zákaz se vztahuje i na maskoty,“ uvedl ve svém vyjádření Eugen Prosquill, ředitel reklamní agentury Warda Network, která měla propagaci na starost.

Agentura prý hodlá pokutu zaplatit. Je ale pravděpodobné, že policie zaplacení pokuty požadovat nebude. Zákon totiž povoluje nosit zakrytý obličej z důvodu výkonu zaměstnání. Policisté, zdá se, byli jenom příliš horliví.

Nové nařízení platí jen chvíli a panuje kolem něj stále řada nejasností. Minulý týden rakouští policisté zastavili cyklistku, která si kvůli nevlídnému počasí zakryla obličej šálou. „Není zima, sundejte to,“ měl jí poručit jeden ze strážníků.

Úřady už vydaly prohlášení, že nebudou pokutovat lidi v kostýmech během halloweenského svátku. Masky, které jsou součástí rakouských kulturních tradic, mají totiž ze zákona rovněž výjimku. Následně však vypukla debata, nakolik je anglosaský Halloween součástí rakouské kultury.

Reklama

Výběr článků

Načítám