Hlavní obsah

Podvodník nabízel v aukci falešnou hůl královny Alžběty II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokuta ve výši 600 liber (17 160 Kč), osm měsíců veřejně prospěšných prací a dalších 40 hodin neplacené práce – tak zní lednový verdikt soudu v Southamptonu nad 26letým mužem, který na internetu nabízel k prodeji údajnou vycházkovou hůl britské královny Alžběty II.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. na snímku z května 2022

Článek

Podvodník z jihoanglického Romsey tvrdil, že byl vrchním lokajem panovnice, která zemřela v září 2022. V nabídce se hůl objevila pouhý týden po smrti královny.

V popisu muž uvedl, že Alžběta II. hůl zhotovenou z paroží používala v posledních letech svého života, kdy už měla problémy s chůzí. Aby zájem o koupi ještě více podnítil, napsal, že výtěžek z prodeje věnuje na výzkum rakoviny.

Zájemci o koupi podle serveru itwNews nabízeli až 540 liber (15 444 Kč). Muž později hůl z nabídky stáhl, když zjistil, že se o věc zajímá policie kvůli podezření z podvodu.

Podle vrchní královské prokurátorky Julie Maceyové podvodník „využil smrti Jejího Veličenstva královny Alžběty II. k oklamání veřejnosti falešnou charitativní aukcí, poháněnou chamtivostí a snahou se zviditelnit“. „Jeho plán byl ale nakonec zmařen dříve, než se mu podařilo úspěšně oklamat nic netušící oběti,“ dodala prokurátorka. Alžběta II. zemřela v září 2022.

„Sociální experiment“

Odsouzený se snažil vyšetřovatelům namluvit, že nešlo o podvod, ale o vtip nebo „sociální experiment“ s cílem zjistit, jakou pozornost jeho nabídka vyvolá. Ani soudce ale nepřesvědčil.

Nezabral ani pokus vyvinit se tvrzením, že jeho účet na aukčním portálu „hacknul“ jeho kamarád žijící ve Španělsku. Žalobce také tento argument spolehlivě vyvrátil, když předložil důkazy dokumentující veškeré online aktivity podvodníka.

Range Rover královny Alžběty II. je na prodej v aukci

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám