Hlavní obsah

Podařilo se zachytit rekordní výskok žraloka bílého

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepší oslavu 20. výročí pořadu „Air Jaws“ (Čelisti ve vzduchu) si snad jeho tvůrci ani nemohli přát. V populární sérii, která běží na kanálu Discovery v rámci bloku Shark Week (Žraločí týden), se jim totiž povedlo zachytit dosud nejvyšší zaznamenaný „přelet” žraloka nad mořskou hladinou. Ve snaze ulovit kořist se žralok bílý ve svém skoku dostal až do výšky 4,6 metru.

Foto: Profimedia.cz

Žralok bílý je schopen před výskokem vyvinout rychlost až 56 km/h.

Článek

„Tohle musí být nejvyšší žraločí výskok pro kořist,“ reagoval okamžitě expert ve studiu Chris Fallows na záběry, kde se bílý žralok vynoří z hladiny, aby vyskočil pro návnadu taženou za člunem. Natočit se je podařilo v posledním díle pořadu Air Jaws vysílaném 10. srpna.

Žraločí výskoky jsou známou technikou. Predátor se pohybuje pod hladinou rychlostí více než 40 km/h, přičemž někteří badatelé uvažují o nejméně 56 km/h při krátkodobém maximálním výkonu, a je schopen vyskočit prý až deset metrů nad hladinu. Tyto skoky jsou však velice obtížně zdokumentovatelné pro jejich nepředvídatelnost.

Žralok zabil ženu, asi si ji spletl s tuleněm

Amerika

Právě pořad Air Jaws se už po 20 let zabývá jejich focením a natáčením. „Pořád nemůžu uvěřit, jak vysoko letěl a že se to podařilo zachytit,“ radoval se v pořadu Chris Fallows.

Fallows stál u zrodu populární série, takže si odměnu v podobě záběru rekordního výskoku náležitě vychutnal. Během 20 let, kdy na pořadu spolupracuje, se mu podařilo získat neuvěřitelných 9500 záběrů, kdy žralok bílý skáče po své kořisti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám