Hlavní obsah

Pod ultrarychlý vlak spadl zvědavec, souprava měla sedm minut zpoždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

V Japonsku v sobotu poprvé vyjel nový typ ultrarychlého šinkanzenu s názvem Hayabusa. Začátek jeho první cesty chtěly v Tokiu vidět stovky lidí, které se tlačily tak, až jeden ze zvědavců spadl na koleje. Start soupravy tak byl o sedm minut opožděn, což je na japonské poměry docela hodně. O události informoval Daily Mail.

Foto: Reuters

Nový šinkanzen Hayabusa vyjíždí ze stanice Aomori.

Článek

Nový typ šinkanzenu byl v Japonsku představen loni v druhé polovině roku, poté probíhaly rozsáhlé testy. Nyní v sobotu byla souprava, která dosáhne rychlosti 300 kilometrů v hodině (186 mil v hodině), poprvé uvedena do normálního provozu.

Slavnostní odjezd přilákal stovky novinářů, ale i zvědavců, z nichž někteří se na sebe tlačili tak, až jeden z nich spadl do kolejiště. V té chvíli nebyl vlak v pohybu, nikomu se proto nic nestalo. Tato neopatrnost však stačila k tomu, aby byl odjezd šinkanzenu o sedm minut opožděn. A to právě v zemi, kde může být přesnost odjezdů a příjezdů spojů vzorem pro celý svět.

Foto: Profimedia.cz

Kolem nového vlaku se shromáždily stovky lidí.

Příští rok po zajetí by měl vlak dosáhnout rychlosti až 320 kilometrů v hodině. Bude jezdit mezi Tokiem a Aomori. Vzdálenost mezi těmito městy, tedy 675 kilometrů, nyní ujede za 3 hodiny 10 minut, za rok by to tak mělo být ještě rychleji.

Foto: Reuters

Šinkanzen Hayabusa

Japonsko rovněž vyvinulo vůbec nejrychlejší vlak na světě, který se pohybuje na magnetickém polštáři a v roce 2003 dosáhl rychlosti 363 mil v hodině (přes 580 km/h).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám